Tord Lien (fra venstre), Sander Karlsen, Trond Kimo,  Hans Petter Faanes og Johanne Hokstad. Foto: Mona Jønvik Andersson/Trøndelag fylkeskommuneGK Trøndelag har 17 lærlinger. Foto: Erik Aune/GKStian Pedersen er lærling i GK Trøndelag. Foto: GKJohanne Hokstad er voksenlærling i GK, og har vært i bedriften i litt over to år. Foto: GKDaniel Bergmann er lærling i GK Trøndelag. Foto: GKLærlingansvarlig for rør i GK Trøndelag, Trond Denstad Kimo. Foto: GK

GK kåret til årets lærebedrift i Trøndelag

Trøndelag fylkeskommune har kåret GK til årets lærebedrift i fylket.

Lærlingansvarlig for rør i GK Trøndelag, Trond Denstad Kimo. Foto: GK
Lærlingansvarlig for rør i GK Trøndelag, Trond Denstad Kimo. Foto: GK

– I tillegg til å støtte lærlingene med de faglige utfordringene, har det vært viktig for oss å møte de på det mellommenneskelige plan, sier sier lærlingansvarlig for rør i GK Trøndelag, Trond Denstad Kimo i en pressemelding fra GK fredag.

Kimo mener utmerkelsen fra fylkeskommunen er en hyggelig annerkjennelse på at metoden de bruker, fungerer.

Prisen for årets lærebedrift i Trøndelag deles ut hvert år, og gjelder for alle opplæringsbedrifter på tvers av fag. Begrunnelsen fra Fylkeskommunen er, ifølge meldingen fra GK, at bedriften tar en viktig samfunnsrolle med å gi arbeidstrening til ungdommer som trenger dette.

– Dette har gitt flere mulighet til å ta utdanning innen rørleggerfaget, og dermed også bli faglærte rørleggere og få en varig tilknytning til arbeidslivet, sier Tord Lien, nestleder i Yrkesopplæringsnemnda.

– Dette er en eksempelbedrift innen den organiserte og seriøse delen av trøndersk byggenæring, og en bedrift som har gått foran i å gjøre ting mer systematisk og bedre. De har også fått med seg resten på bransjen på det, sier Lien.

Siden 2019 har alle som har fullført læretiden i GK Trønelag, bestått fagprøven og takket ja til fast ansettelse i selskapet, heter det i pressemeldingen.

GK Trøndelag har i dag 63 rørleggere og 17 lærlinger.

– I år er også to av lærlingene jenter. For oss er det viktig med mangfold, og vi merker at å ha flere jenter i gruppa bedrer arbeidsmiljøet, sier Kimo.