Frode Berg vitner i Oslo Tingrett i forbindelse med Ølen Betong-saken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Frode Berg vitnet i Ølen Betong-saken

Spiondømte Frode Berg sier at han føler at det var viktig at han kom for å forklare seg i tvistesaken mellom Ølen Betong og staten i Oslo tingrett.

– Det handler også om norske hemmelige tjenester og at vi kanskje bør begynne å se litt på hvordan de opererer og tilnærmingen deres til publikum, blant annet, sier han til NTB.

Berg mener spesielt E-tjenestens bruk av folk i lokalmiljøet i grensekommunene Sør-Varanger og Kirkenes er feil.

– Vi må ha en E-tjeneste, og de må gjerne drive på, men jeg synes det er amatørmessig at de bruker folk fra lokalmiljøet som til daglig ellers driver med folk-til-folk-arbeid, sa han til pressen etter at han kom ut fra rettssalen.

Han ser ingen likheter mellom sin sak og saken som nå går i Oslo tingrett. Ølen Betong har gått til søksmål mot staten og krever erstatning som følge av rekrutteringsforsøk fra E-tjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste.

Ingen sammenheng

Frode Berg ble forespurt om å stille som vitne og ser det som en plikt å gjøre det. Han tror de ønsket det på grunn av måten E-tjenesten har brukt ham på sammenlignet med hvordan de ifølge saksøker har brukt Atle Berge i Ølen Betong.

– Jeg kjenner ikke til denne saken og har ikke satt meg godt nok inn i den. Jeg har ikke hørt noe om denne saken da jeg var i Russland, og jeg ser ingen forbindelse mellom disse sakene, det er to forskjellige saker, sier den tidligere grenseinspektøren.

Ølen Betong har anført at norsk etterretning opptrådte amatørmessig og lite diskret overfor de to ansatte i firmaet som ble kontaktet.

– I min sak har de opptrådt amatørmessig. Jeg synes det er uvirkelig når jeg tenker over det som har skjedd. Men jeg kjenner disse tjenestene så pass godt, så jeg håper dette er et engangstilfelle, sier Berg-

Russisk etterretning i Kirkenes

I løpet av rettssaken er det flere ganger blitt nevnt at russisk etterretning har god oversikt på den andre siden av grensen i nord. Det bekrefter Frode Berg.

– Jeg fikk flere bevis da jeg var i Moskva nå om at russisk etterretning har kontroll på en del nøkkelpersoner i Kirkenes, sier 64-åringen.

Han mener at norsk etterretning må ha rett til å kontakte norske folk som reiser til Russland.

– Ikke bare for å følge med på situasjonen der, men også for å fange opp situasjoner norsk personell som reiser til Russland havner i som de egentlig ikke bør havne i. Det PST driver med er av forebyggende art, sier han.