Programleder Frode Aga (til venstre) og Ølen Betong-grunnlegger Atle Berge. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Podkast: Betongnestor mener merkelapp som «spionfabrikk» ble ødeleggende - krever 136 millioner av staten

I siste episode av podkasten Byggeplassen er Ølen Betong-grunnlegger Atle Berge gjest. Der snakker han om spionasjeanklager, den kommende rettssaken mot staten og hvordan det har vært å drive bygg- og anleggsvirksomhet i Murmansk de siste 13 årene.

Mandag starter Ølen Betong Gruppen og Ølen Betong LLC sin rettssak mot den norske staten. Det er satt av fem dager til saken i Oslo tingrett.

Ølen Betong Gruppen hevder norsk E-tjeneste og PST ved flere anledninger har forsøkt å verve grunnlegger Atle Berge og en annen norsk ansatt ved fabrikken i Murmansk som informanter.

De to ble i 2016 anholdt av russisk etteretning og ble senere utvist fra Russland i 10 år etter anklager om spionvirksomhet.

Ølen Betong Gruppen og Atle Berge mener ufrivillig etteretningskontakt og den påfølgende utvisningen fra Russland etterhvert ga dem en skadelig merkelapp i Murmansk som «spionfabrikken».

Ølen Betong Gruppen og Ølen Betong LLC har saksøkt staten og krever 136 millioner kroner i erstatning for tap de mener bedriften er påført som en følge av rekrutteringsforsøkene.

I podkasten hevder Atle Berge at flere virksomheter unngikk å samarbeide med dem i tiden etter at saken ble kjent.

- Da russerne så dette, sa de: «Ølen Betong? Nei, de kan vi ikke samarbeide med. Spionfabrikk». Dermed røk hele opplegget for oss, sier Atle Berge.

Han er skuffet over måten han er blitt møtt på av norske myndigheter og kaller søksmålet mot staten for folkeopplysning.

Ifølge Berge ønsker han å få frem sin egen historie om møtet med norsk etterretning, og samtidig gi sin støtte til folk i nord.

- Jeg er veldig opptatt av å backe opp folk i Finnmark som har følt presset med etterretning i mange, mange år. Vi har alle saken med Frode Berg friskt i minne, sier han.

I den siste episoden av podkasten Byggeplassen snakker Atle Berge om Ølen Betongs 13 år i Russland, hva som var drivkraften bak satsingen og om oppturene og nedturene de har hatt i øst.

Dette er en historie om kontrakter som ble landet, prosjekter som gikk i vasken, spionanklager, søksmål, rakettskudd gjennom kontorveggen, en bil som sto i brann og nye investeringsplaner for elementfabrikken i Russland.