GOD KUNDE. Veidekke har vært den viktigste Interform-kunden over mange år. Munch-museet i Bjørvika er et av prosjektene entreprenørselskapet valgte Interforms glidestøp-konsept.
Forventer stor vekst etter Veidekke-kjøp
Interform-leder Svein Perlestenbakken tror på et betydelig løft i aktiviteten med Veidekke som eier.
Interform ble etablert i 1968 og var i en periode verdensledende på glidestøping.
Brødrene Pedersen AS i Oslo eide selskapet.
Svein Perlestenbakken kjøpte Interform på slutten av 80-tallet, men solgte videre til Eeg-Henriksen (nå NCC) i 1997.
Perlestenbakken ble igjen eier i 2001, før NCC nok en gang gikk inn som eier i 2006.
I høst kjøpte Veidekke alt utstyr og overtok ansatte i selskapet.
I høst kom meldingen om at Veidekke kjøpte alt utstyr og overtok ansatte i Interform.
Glidestøpselskapet er nå en egen avdeling i Veidekke som har fått navnet Veidekke Interform.
Annonse
Svein Perlestenbakken forsetter som leder av glidestøpvirksomheten, og er meget positiv til at utstyr og ansatte nå har blitt en del av Veidekke-systemet.
– Vi kommer til å fortsette å jobbe som vi har gjort tidligere, det vil si at vi tar oppdrag for alle entreprenører, men det ligger i dette kjøpet at Veidekke internt ønsker å bruke glidestøp mer i sine prosjekter. Ikke minst gjelder det på byggsiden hvor vi mener det ligger et stort potensial for Veidekke både i det norske, svenske og danske markedet, sier Perlestenbakken til Byggeindustrien.
Vil jobbe aktivt i markedet
Dette bekreftet også konserndirektør Øivind Larsen i Veidekke Anlegg i meldingen selskapet sendte ut i forbindelse med oppkjøpet.
Daglig leder Svein Perlestenbakken i Interform AS.
– Vi ønsker med dette kjøpet å kunne ta større del av produksjonen selv i våre prosjekter i Norge, Sverige og Danmark. I tillegg vil vi aktivt jobbe i markedet for å tilby denne produksjonsmetoden for kunder utenfor eget konsern. Glidestøp har store fordeler for mange bygg- og anleggsprosjekter, og vi har svært gode erfaringer fra samarbeid med Interform de senere årene som ved det nye Munch-museet i Oslo, uttalte han.
Største kunden
Perlestenbakken forteller at Veidekke har vært den største Interform-kunden i mange år. I en periode sto faktisk Veidekke-prosjekter for 70 prosent av selskapets omsetning.
– Det gjenstår å se hvor mye internprosjektene vil utgjøre, men vi forventer at Veidekke-prosjekter vil stå for minst 50 prosent av omsetningen, sier han.
Konkurransefortrinn
Perlestenbakken er ikke i tvil om at Veidekke og andre entreprenører som velger glideforskaling vil ha et konkurransefortrinn sammenlignet med klatreforskaling ved bygg med heis- og trappesjakter som har mer enn fem etasjer.
– Sammenlignet med klatreforskaling kan man spare flere måneder på total byggetid. Glidestøp er også veldig forutsigbart kostnadsmessig og det er en meget fordelaktig byggemetode i forhold til HMS, sier han.
– Utfordringen for glidestøp som byggemetode er at entreprenørene ofte ser på den høye kostnaden i perioden glidestøpen pågår, og man glemmer totalkostnaden og de besparelsene man oppnår ved å kutte byggetiden med for eksempel to måneder. Vi kommer derfor til å jobbe veldig mye med å få opp en matrise som viser kostnadsbilde fra a til å sammenlignet med klatreforskaling, fortsetter Perlestenbakken.
Skal vokse
Veidekke Interform vil fortsette å leie arealer på Skytta utenfor Oslo slik glidestøpselskapet har gjort i en årrekke. Ifølge Perlestenbakken har de en bra utstyrspark som ikke krever de store investeringene, men den nye Veidekke-avdelingen rigger seg for vekst og er allerede i gang med å forsterke organisasjonen.
– Vi skal bygge opp selskapet og vi har allerede rekruttert to nye fra Veidekke-systemet. I 2019 har vi et budsjett på 60-70 millioner kroner, men det er et enormt marked og får vi dette til å fungere slik vi ønsker, vil det om få år være fullt mulig og oppnå en omsetning på 100-200 millioner kroner, fastslår Perlestenbakken.
44 år med glidestøp
Svein Perlestenbakken har jobbet med glidestøp i 44 år og kom inn i Interform da selskapet, som kan feire 50 år i år, var ledende på glidestøp world wide. Han har lovet Veidekke å være med videre, men regner med at det ikke går veldig lang tid før det kommer inn nye krefter som kan ta over lederansvaret.
– Jeg ønsker å være med og bidra til at vi kommer skikkelig i gang som en del av Veidekke, men jeg ser for meg at jeg kan gå over i en slags konsulentstilling slik at andre kan ta over styringen, sier Perlestenbakken.