Forsvarsbygg har brukt millioner på PR siden 2008

Aftenposten melder at Forsvarsbygg har brukt 43 millioner kroner på PR-konsulenter, profilbygging og markedsføring siden 2008, men byggherren mener Aftenpostens tall er feil.

Aftenposten har sett på hva Forsvarsbygg har brukt penger på de siste årene, og skriver at det dreier seg om 43 millioner kroner. Denne pengebruken reagerer de ansatte i Forsvaret på.

- Vi har aldri fått noen klar respons som tilsier at Forsvarsbygg kommuniserer godt med brukerne sine. Jeg opplever vel egentlig at avstanden mellom Forsvarsbygg og brukerne har blitt større, selv om de svarer for seg når de blir konfrontert, sier leder Jens Jahren i Befalets Fellesorganisasjon (BFO) til avisen.

Den siste årsrapporten fra Forsvarsbygg viser at det har vært «en negativ utvikling av tilstandsgraden over flere år er en tydelig indikasjon på at fornyelse og vedlikehold må prioriteres høyere og tilføres mer ressurser».

Fungerende kommunikasjonsdirektør Jeanette Christensen sier til Aftenposten at PR-utgiftene står for 0,1 prosent av Forsvarsbyggs omsetning.

I en egen pressemelding skriver forsvarsbygg at tallet Aftenposten bruker er feil.

- Dette er ikke riktig. Det korrekte tallet som er brukt på pr og kommunikasjonstjenester i denne perioden er 7,6 millioner kroner. De resterende 35,4 millionene er brukt til fysiske leveranser som for eksempel skilt, grafisk formgiving, kjøp av materiell og utstyr, webutvikling, foto etc. Aftenposten har fått innsyn i en liste med komplette transaksjoner og har koblet alle tjenestekjøp knyttet til kommunikasjonsarbeid sammen - og kalt det «Kjøp av PR-konsulenter». På den måten har de regnet seg frem til dette tallet uten å ta hensyn til hva som faktisk ligger i de reelle transaksjonene, sier Christensen.

Samtidig viser hun til en undersøkelse fra 2012 som viste at de hadde et dårlig omdømme hos sin eneste kunde, Forsvaret.

- I kjølvannet av dette besluttet vi at i trengte et blikk utenfra for å forstå utfordringen, og da kjøpte vi hjelp for å få en grundig analyse – og for å få hjelp med en ny kommunikasjonsstrategi. Vi kjøpte også bistand for å ta tak i noen av de utfordringene det kom frem at vi hadde opp mot dialogen med kunden, sier hun.