Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Forskere om storfylket Trøndelag: Ineffektivt, dyrt og belastende

Krevende, ineffektivt, dyrt og en stor belastning for folk. Det er forskernes konklusjon om det nye storfylket Trøndelag.

Det skriver NRK i en artikkel mandag morgen.

Forskerne frykter nå at det samme skal skje andre steder i landet hvor det er planlagt sammenslåing av fylkene.

– Politikere må i alle fall være klar over at de ikke vil se noen effektiviseringsgevinst den første tiden. Tvert om kan nye enheter bli mindre effektive, sier Bent Aslak Brandtzæg ved Telemarksforsking til NRK.

Sammen med forskerkollegaer har han fulgt Trøndelag fylke og sett på arbeidshverdagen til administrasjonen i det nye storfylket. Trøndelag har delt fylkesadministrasjon mellom Steinkjer og Trondheim.

– Det vi har sett, er at hverdagen i det nye fylket har vært krevende, særlig i den startfasen som en fremdeles er i, sier Brandtzæg.

Trøndelag har vært ett fylke siden første januar 2018.

– Det kom vel ikke som noen bombe for oss, men vi merker at det fører til en slitasje på folk, det gjør vi, sier Odd Inge Mjøen, fylkesrådmann i det nye Trøndelag fylke, til Kommunal Rapport.

I Trøndelag er Steinkjer fylkessenter, samtidig som at mye av administrasjonen ligger i Trondheim. Fylkesrådmannen forteller at ledere og sjefer må kjøre mellom de to byene flere ganger i uken.