Årets regnskogs-versting

Onsdag offentliggjorde Regnskogfondet Hagemøbelguiden 2008. Plantasjen, som er én av Norges største hagesenterkjeder, er årets versting i forbrukerguiden for hagemøbler.

- Plantasjen er den eneste kjeden som går i feil retning og som i år selger regnskogsprodukter de ikke har hatt tidligere, skriver Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet i en pressemelding.

Mens en rekke hagemøbelforhandlere kutter ut tropisk tre, går Plantasjen i motsatt retning og utvider sortimentet med regnskogstømmer fra Malaysia.

- Det er utrolig at en seriøs forhandler kan forverre sin egen miljøprofil, særlig nå som miljø og regnskogsbevaring har blitt et viktig tema i både Norge og resten av verden. I stedet for å utvide tilbudet av regnskogstømmer bør Plantasjen kutte ut alle tropiske tresorter, sier Ranum.

Hvert år kartlegger Regnskogfondet utvalget hos hagemøbelforhandlere. Fokuset på de alvorlige konsekvensene av hogst i regnskogen har fått flere forhandlere til å slutte å selge hagemøbler av regnskogstre, men ikke alle forhandlere vil ta slike hensyn.

Årets verstingforhandler er den norske kjeden Plantasjen. Plantasjen har solgt teak og annet tropisk trevirke i mange år, men nytt av året er at kjeden også tilbyr solsenger av tresorten meranti (shorea). Dette er regnskogstømmer som hogges i de truede skogområdene i Sørøst-Asia.

Ekspanderer

Plantasjen har mer enn 90 hagesentre i Norden og vil passere hundre varehus neste år. Kjeden lanserte nylig sine store visjoner for Plantasjens utenlandssatsning: - Vi skal bli for utendørsrommet hva Ikea er for innendørsrommet, uttalte konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch i den anledning.

Konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch legger seg langflat for kritikken. Han sier at de 800 solsengene med malaysisk treverk nå er tilbakekalt fra butikkene.
– Vi trodde dette var et produkt som kom fra et annet område enn hva den gjorde. Vi beklager sterkt at dette har skjedd, sier han til Aftenposten.no.
Semlitsch sier kjeden ønsker å redusere bruken av teak, og til slutt få det helt bort.

Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet er skuffet over Plantasjen:
- Vi opplever at de aller fleste av de store aktørene i hagemøbelbransjen tar regnskogproblematikken på alvor. Plantasjen har derimot valgt å utvide sitt tilbud av tropisk tømmer. Det virker som om Plantasjen er mer opptatt av hvor mange butikker de kan starte årlig enn hvilke konsekvenser vareutvalget deres får for miljøet, sier Ranum.

Regnskogen raseres

Etterspørselen fra USA og land i EU etter billige hagemøbler er en viktig drivkraft bak en pågående miljøkatastrofe i Sørøst-Asia.

- Avskogingen i Sørøst-Asia har dramatiske konsekvenser for mennesker og miljø. Dette bidrar Plantasjen til gjennom å selge meranti-møbler, sier Ranum.

- Den eneste måten forbrukere kan forsikre seg mot at de ikke bidrar til å rasere regnskogen er å unngå alle hagemøbler laget av teak og annet tropisk trevirke. Det er i dag dessverre ingen miljømerker som kan garantere at tropisk tømmer kommer fra sosialt og miljømessig bærekraftig hogst, avslutter Ranum.

Av annet tropisk trevirke selger Plantasjen teak, akasie og eukalyptus.

Regnskogfondets forbrukerguide