NorDans vindusfabrikk på Moi i Lund kommune ble kraftig rammet av flom i desember 2015.

Flom kan tvinge Nordan til å flytte

NorDans fabrikk i Lund kommune ble hardt rammet av flom under ekstremværet Synne i desember. Nå må kanskje vindusprodusenten flytte.

Det skriver Stavanger Aftenblad i en artikkel i sin papirutgave.

Vindusprodusenten NorDans fabrikk i Rogaland-kommunen Lund ble i desember utsatt for store flomskader da vannet fra elva Moisåna sto 70 centimeter over fabrikkgulvet, skriver Aftenbladet.

Maskiner og utstyr for store verdier skal ha blitt ødelagt, og 200 arbeidere er fortsatt permitterte mens det vannskadede utstyret enten er sendt til reparasjon eller vraket. Nå håper bedriften å kunne starte opp produksjon med halv kapasitet i løpet av neste uke, med full drift rundt slutten av februar.

Fabrikkeier og NorDan-sjef Tore Rasmussen sier overfor Aftenbladet at det kan bli aktuelt å flytte fra fabrikken for at ikke noe lignende skal skje igjen.

– Flom med så store ødeleggelser er en usikkerhet vi ikke kan leve med. Hvis vi ikke kan ha noenlunde sikkerhet for produksjonen, må vi vurdere å flytte. Sp enkelt er det. Det er noe vi absolutt ikke ønsker, men da må elva flomsikres, sier Rasmussen til avisen.

Lund-ordfører Olav Hafstad (Ap) uttaler at kommunen vil gi flomsikring høyeste prioritet, og mener det ville være en katastrofe å miste NorDan.

– Det er snakk om den desidert største arbeidsplassen i bygda. NorDan er en hjørnesteinsbedrift på Moi som det er helt avgjørende å hjelpe, sier han.