<p>  Foto: Handmade Films In Norwegian Woods</p>Foto: Lene NeverdalFoto: Lene NeverdalPål Øie, Anders Baasmo Christiansen og Ellen Dorrit Petersen fra settet på Villmark 2. Foto: Handmade Films In Norwegian WoodsFoto: Lene Neverdal

Får millionstøtte for å gjøre «skrekkens hus» til hotell

En investorgruppe som vil gjøre gamle sanatoriet Harastølen i Luster til hotell, får 3,8 millioner kroner fra Kulturminnefondet for å realisere planene.

Det skriver NRK Sogn og Fjordane i en artikkel denne uken.

Byggeindustrien skrev i 2017 en reportasje om skrekkbygget Harastølen.

De 3,8 millionene som Kulturminnefondet gir til Harastølen-ombyggingen, er den største summen fondet noensinne har gitt til verneverdige kulturminner i Norge, heter det i artikkelen.

– Dette blir en fantastisk plass å bygge et hotell. Nå står kulissene der, og det er jo bare å ta dem i bruk til det som kan bli et av de mest spesielle hotellene i Norge. Om alt går etter planen, håpe vi at vi kan komme i gang allerede i løpet av i år, sier Svindland til NRK.

Det 116 år gamle bygget har blant annet blitt brukt som sanatorium for tuberkulosesyke i mange år, før det senere ble sinnssykeasyl og til slutt asylmottak. De siste årene har huset stått forlatt. Skrekkfilmen «Villmark 2» som kom på kino i 2015, ble også spilt inn her.

Det er kraftselskapet Tinfos frå Notodden som eier bygget, og direktør Øyvind Odden sier til NRK at han er svært fornøyd med at noe ser ut til å skje med det rivingstruede sanatoriet.

– Det betyr mye for oss at Kulturminnefondet har vurdert bygget som et nasjonalt kulturminne som er bevaringsverdig. Dette gjør prosjektet med Harastølen hotell enda mer realistisk, sier han.