Byantikvar Janne Wilberg takker prosjektleder Einar Holstad for innsatsen.

- Et skolebygg med personlighet

Byantikvar Janne Wilberg var over seg av begeistring da nyrenoverte Møllergata skole åpnet denne uka.

Norges eldste skole, midt i Oslo sentrum, har fått installert nye tekniske anlegg med både fem nye ventilasjonsanlegg og rehabilitering av ventilasjonsanlegg. Svømmeanlegget ble modernisert for tre år siden. Ute er det laget en ny ballbane og en ny skolegård med flotte lekeapparater. I tillegg har man restaurert steinmuren mot Møllergata med gjerde på toppen som gir et godt bilde av hvordan dette var på 1890-tallet. Nå har skolen fått utvidet kapasiteten sin til å ta imot 630 elever.

Prosjektleder for renoveringsarbeidet har vært Einar Holstad i Undervisningsbygg. Han fikk en stor takk fra byantikvar Janne Wilberg.

Fredet skolebygg

Administrerende direktør Rigmor Hansen i Undervisningsbygg gratulerte alle med dagen i sin tale, og takket skolen spesielt for å ha vært veldig tålmodige gjennom alle årene med anleggsarbeider på skolen.

- Møllergata skole er fredet og samarbeidet med byantikvaren har vært svært viktig. Mest mulig av skolens opprinnelighet måtte bevares og representerer en historisk reise fra 1861 fram til i dag som jeg tror de fleste mener har vært vellykket sier hun.

Byantikvar Janne Wilberg skjønner at noen ansatte på Møllergata skole mener arbeidsplassen sin er som på museum.

- Det skjønner jeg godt. Dette er et hus med personlighet, og i dag er jeg veldig stolt av å være en del av Oslo kommune, sier hun.

Avlusing av soldater

Elevene på den 150 år gamle skolen hadde en viktig rolle på den store åpningsdagen.

Elevrådslederne Hamse Noor og Camilla Alberg ønsket alle gjestene velkommen i porten sammen med rektor Alf Thomas Ringdal. Videre på veg inn i skolegården sto et 30-talls elever med plakater med ulike flagg på, og hilste gjestene velkommen på ulike språk. En veldig kreativ og artig velkomst til en multikulturell skole. Elevene viste også gjestene rundt og fortalte om de ulike byggene, og hva de bruker alle rommene til. Den mest spesielle opplysningen kom i den renoverte svømmehallen, hvor gjestene lærte at badebassenget ble brukt til avlusing av tyske soldater under andre verdenskrig.