Den norskeide havvindparken Sheringham Shoal består av 88 vindmøller plassert utenfor kysten av Norfolk i England. Norges først vindmøllepark til havs skal dekke strømforbruket til 220.000 britiske husstander. Statkraft og Statoil eier halvparten hver av eierselskapet Scira. Foto: CHPV/Scira Offshore Energy / NTB scanpix

Equinor skal samarbeide med kinesisk selskap om havvind

Equinor inngår en intensjonsavtale med kinesiske CPIH om havvind. Klimastiftelsen ZERO håper det vil føre til at Kina dropper nye kullkraftverk.

Equinors konserndirektør for nye energiløsninger, Pål Eitrheim, sier bruken av fornybare energikilder og naturgass øker raskt i Kina.

– Landet satser for fullt på å bli verdens største marked for havvind innen 2030, sier han i en pressemelding.

CPIH (China Power International Holding) er datterselskap av det statseide State Power Investment Corporation, som utvikler og driver kraftprosjekter innen både fossile og fornybare energikilder.

Administrerende direktør Jun Tian i CPIH håper på et langsiktig strategisk samarbeid med det norske selskapet. Avtalen gjelder utvikling av havvind både i Kina og Europa.

Per Kristian Sbertoli, fagansvarlig for finans i ZERO, mener Equinor kan bli en viktig aktør i markeder med enorme energibehov.

– Havvind kan bli en av de viktige løsningene for å nå målet om å stanse byggingen av ny kullkraft allerede neste år, slik FNs generalsekretær har bedt om, sier han.

Han påpeker at en rekke land i Asia fortsatt bygger nye kullkraftverk som bidrar til klimaproblemene. Når Kina nå åpne for havvind, kan Equinor og andre norske selskaper spille en viktig rolle i klimaarbeidet og samtidig skape verdier.