Derfor bør klinkekula være med på visning

En klinkekule kan avsløre en av de vanligste feilene på norske baderom.

Det skriver baderomskjeden Varme & Bad i en pressemelding på nettsiden newswire.no.

– At boligen du kjøper har nyoppusset bad, er ingen garanti for at du ikke får store utgifter. Finnes det ikke dokumentasjon på hvordan jobben er utført, risikerer du å måtte rive hele badet og bygge nytt, sier rørlegger Per Henning Berntsen i Varme & Bad.

Med god nese, en klinkekule i lomma og litt sunn fornuft, er det mye du kan undersøke selv på visningen, mener han.

– Det første du gjør når du går inn på badet, er å lukte. Mangler det ventilasjon og det lukter fuktig kjeller, kan det være tegn på fuktskader og kanskje mugg, sier Berntsen.

Feil fall mot sluk er gjengangeren på både nye og gamle bad. Er det i tillegg dårlige membranavslutninger, vil vann som blir liggende på gulvet kunne gi vannskader i boligen.

– Legg en klinkekule på gulvet og se om den triller mot sluket som den skal, eller hell på vann og se hvor det renner.

Er du i tvil om du må rehabilitere badet, må du ta med eventuelle kostnader i budsjettet før du legger inn bud, råder han.

Se video på Youtube her.

Sjekker ikke

Nesten hver tredje eierskiftesak hos Protector forsikring er knyttet til baderom. De fleste dreier seg om feil fall til sluk, utettheter, feil i membraner eller manglende ventilasjon.

– Mange konflikter etter boligsalg kunne vært unngått hvis boligkjøpere gjorde en grundigere jobb på visningen, mener senioradvokat Cecilie Westby i Protector Forsikring.

Boligselgere har plikt til å informere om feil og mangler, men du som kjøper har undersøkelsesplikt.

– Dessverre er det for få boligkjøpere som setter seg grundig nok inn i salgsdokumentasjonen. Hvis selger har gitt negative opplysninger om badet, og du som kjøper ikke undersøker skikkelig, må du selv være forberedt på å dekke kostnadene for oppussing etter overtagelse, sier Westby.

Står det ingenting om badets alder i dokumentasjonen, må man regne med at badet er like gammelt som boligen, ifølge Westby.

Spør og grav

Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge oppfordrer boligkjøpere til å spørre og grave.

– Er det ting som virker gresk for deg i dokumentasjonen, må du ikke være redd for å spørre megler eller takstmann. Still gjerne kritiske spørsmål og be om å få vite hvem som har utført eventuelt arbeide på badet, sier Dreyer.

Ser du på en bolig i et sameie eller borettslag, kan det være lurt å ta en prat med selger eller styreleder før du legger inn bud, mener han.

– Det kan finnes store planer for oppgradering av fellesanlegg, men fordi planene ikke er vedtatt står de ikke i salgsdokumentene. Hvis borettslaget skal bytte ut felles røranlegg, kan det bety at du må rive badet og bygge nytt, sier Dreyer.

Vet du om slike planer som i tillegg til oppussing kan innebære økt husleie og kontantinnskudd, har du mulighet til å legge de inn i budsjettet.

Dette bør man sjekke på badet:

 • Lukter det innestengt kjeller på badet, er det gjerne et tegn på at noe er galt.
 • Et bad skal ha ventilasjon. Er det avtrekksvifte, skru den på og kjenn at den trekker ved å holde hånden foran.
 • En gjenganger er feil tilslutning mellom membran og sluk, som kan gi vannskader. Åpne sluket og sjekk at det under klemringen stikker frem en gummilignende kant som enten er grå eller oransje. Dette er membranen.
 • Riktig fall på gulvet mot sluket er viktig. Legg en klinkekule på gulvet eller spyl med vann og se hvor det renner. Vann som blir liggende på gulvet kan trekke mot terskel og ut av rommet, og er ikke membranen i orden kan det gi vannskader.
 • Kjenn etter fuktighet på rørskjøter. Det kan tyde på utette rør.
 • Sett deg på gulvet og bank på flisene, er lyden hul kan det tyde på at flisene er løse.
 • Forsøk å danne deg et helhetsinntrykk av badets finish og utførelse. Se etter manglende fuger mellom flisene eller sprukne fliser. Ujevne fliser kan tyde på at det er fuktighet bak flisene som har fått gipsveggen til å svelle, hvis det ikke er betong bak.
 • Er det varmekabler, skru på disse og kontroller at de virker.
 • Sjekk badekar hvis det finnes. Tette avløp og rør kan være svært ødeleggende og misfarging på sidene av badekaret kan bety intern lekkasje.
 • Innebygde rør i veggen er svært vanskelig å oppdage, men ved å undersøke gulv og vegger for flekker og fuktighet kan gi deg en indikasjon på at det er noe galt.
 • Toalettrom har ikke sluk og sjelden membran, så her vil lekkasjer gi vannskader. Et gammelt klosett trenger ikke være spesielt kostbart å bytte ut hvis alt annet er i orden.