Administrerende direktør i Byggmakker, Knut Strand Jacobsen, vil samarbeide med aktører innen flere fag for å tilby kundene ferdiginstallerte byggevarer.

Byggmakker jobber med elektro- og malersamarbeid

Før sommerferien, signerte Byggmakker og rørleggerkjeden VB en strategisk samarbeidsavtale. Nå jobber med byggevarekjeden med tilsvarende avtaler for elektro- og malerfaget.

– Vi er i dialog med noen aktører, men har ikke alt klart enda. Vi mener det er fornuftig å lansere en sak av gangen, og ønsker å høste erfaringer fra baderomssamarbeidet med VB før vi går videre med andre fag. Men ja, det er konkrete ting på gang, bekrefter administrerende direktør i Byggmakker, Knut Strand Jacobsen.

Byggmakker og rørleggerkjeden VB signerte en strategisk samarbeidsavtale i juni. Avtalen hadde en estimert verdi på nærmere 160 millioner kroner.

Avtalen innebærer at Byggmakker kan formidle rørleggertjenester sammen med synlige innredninger, slik som møbler, servanter, dusjkabinetter og toaletter.

Flere fag

Ifølge Byggmakker-sjefen jobber de nå med tilsvarende samarbeidsavtaler for flere fag.

– Vi har husholdninger og forbrukerkunder som ikke har kunnskap og kompetanse til å kjøpe tjenester og produkter som samlet sett er best for dem. Med VB-samarbeidet har vi tatt et steg videre og utvidet «Fiks ferdig»-konseptet vårt som nå inkluderer tak, energi og bad. Det vil helt sikkert også utvides, sier Jacobsen.

– Dette handler om installasjonsformidling, noe vi strengt tatt har holdt på med i 30 år. Mange av våre byggevarehus har allerede samarbeid med lokale rørleggere og byggmestere, så sånn sett er det ikke noe nytt. Men nå strukturerer vi varme- og bad-samarbeidet på kjedenivå, fortsetter han.

Presses ikke til nye samarbeid

Byggmakker-sjefen avviser at lokale kjedebutikker som allerede har velfungerende samarbeid med lokale aktører utenfor rørleggerkjeden VB, skal tvinges over i nye samarbeid.

– Nei, dette dette blir et tilleggstilbud og ikke noe som hver enkelt butikk blir presset inn i. Det er et supplement til det som eksisterer i dag. Det er ikke en revolusjon vi snakker om her, men heller en evolusjon av lokale samarbeider. Vi ønsker ikke å tråkke noen på tærne med de samarbeidene vi inngår, sier Jacobsen.

– Hvem er du redd for å tråkke på tærne?

– De eksisterende distribusjonskanalene kan se konflikter. Vi driver et VVS-grosisstledd selv (Onninen journ. anm), og ønsker at avtalen gir verdier også for dem. Ambisjonen er at handelen foregår som før, men at vi unngår at samarbeidene bli så tilfeldige som de har vært, sier Jacobsen.

Ikke overrasket

Virke Byggevarehandel-direktør Bengt Herning tror flere byggevarekjeder ser seg om etter samarbeidspartnere.

I Virke Byggevarehandel er de ikke overrasket over utviklingen.

– Dette er noe vi har sett lenge, og har snakket om enda lenger. Folk er i større og større grad interessert i få byggevarene ferdig montert, og det å kunne tilby en samlet avtale på det vil være viktig for byggevarehandelen fremover, sier direktør i Virke Byggevarehandel, Bengt Herning til Byggeindustrien.

Tror på flere samarbeid

Han tror flere kjeder enn Byggmakker ser på tilsvarende samarbeid.

– Jeg tror også vi kommer til å se det i storkundemarkedet etter hvert og at større entrepriser inngås på nye måter.

– Jeg tror dessuten nyheter i markedet kommer til å bli bedre og raskere kjent med slike samarbeidskonstellasjoner. Når man får med seg montasjen, er det også større sannsynlighet for at bedre og innovative produkter blir tatt i bruk i prosjektene, spår Herning.