Podkast: - Det er velferden som forsvinner nå hvis vi ikke får kontroll på kostnadsbildet på strøm

I den siste episoden av Byggeplassen roper Bergene Holm et varsku for det som kan skje med norsk industri dersom man ikke får forutsigbare løsninger på kraftkrisen.

Publisert Sist oppdatert

Kraftanalytiker Lene Hagen i Volue Insight og administrerende direktør Erland Løkken i Bergene Holm er gjester i podkasten Byggeplassen. De prater om strømkrisen. Hvordan vi har kommet hit, hvordan veien blir videre og ikke minst hvordan det påvirker næringslivet.

HER FINNER DU PODKASTEN

Løkken sier at det ikke er aktuelt med permitteringer i bedriften i høst som følge av økte produksjonskostnader.

- Men hvis våre innsatsfaktorer øker med 100 til 150 millioner kroner per år, så får ikke vi påvirket markedspris på våre produkter alene. Det er et ganske velfungerende marked, så vi får ikke skrudd opp trelastprisen for å ta igjen dette her. Det vil heller ikke andre norske eller svenske produsenter få til, forteller han i podkasten.

Han understreker at den trelasten de selger nå ble produsert for flere måneder siden, og på fastpris, så akkurat nå er det like konkurransevilkår i en bransje som Løkken beskriver som ekstrem syklisk.

- Men det er klart at hvis norsk industri får vedvarende dårligere rammevilkår enn svensk, finsk eller europeisk industri, så har vi ikke investeringskraften som skal til for å stå i det konkurransepresset som vi er i. Hvis norsk industri får vedvarende dårligere rammevilkår, så vil norsk industri tape, og på sikt er det norske arbeidsplasser som forsvinner ut. Det er velferden som forsvinner nå hvis vi ikke får kontroll på kostnadsbildet på strøm, sier Bergene Holm-sjefen.

Løkken understreker også at de økte utgiftene gjør det vanskelig å investere de løsningene som trengs for å få fart på det grønne skiftet.

Volue Insight spådde nylig at strømprisen kan komme opp mot 20 kroner i vinter, og Hagen tror prisene forblir høye også fremover.

- Hvis vi ser prisforventninger fremover nå i markedet, så er det en periode frem mot 2025, 2026 hvor vi får store endringer i forhold til hele produksjonsbildet. Vi vil fortsatt for en periode på to, tre år fremover ha ganske høye priser. Så vil det etter hvert hvor man får bygget ut en bedre energibalanse, flere energikilder å basere produksjonen sin på i Europa, bedre energiflyten totalt sett på kontinentet med en sterk økning av fornybar energi. I tillegg vil man få bedre utvekslingskapasitet internt i Norden, som vil føre til at de store forskjellene internt i Norden vil jevnes ut, men også at det totale prisbildet vil falle ganske kraftig i mot 2026, 2027, spår analytikeren.

Mer om hvorfor vi har kammet i denne situasjonen, og hvordan dette påvirker norsk industri finner du ut ved å høre på podkasten.

Powered by Labrador CMS