Brevet som Oslobygg har sendt ut til 94 entreprenører og leverandører understreker alvoret knyttet til problematikken
Mistenker alvorlig feil med dørautomatikk – Oslobygg og Bergen kommune reklamerer
Tidligere denne uka sendte Oslobygg ut brev til 94 av sine entreprenører og leverandører hvor de ber dem kartlegge og utbedre en potensiell alvorlig feil med sensorer og dørautomatikk, som gjør at det ikke er sikkert at de fungerer som de skal ved brann. Bergen kommune reklamerer også, og de har utført tester som viser avvik. Direktoratet for Byggkvalitet ber om årvåkenhet.
Oslobygg KF sendte 2. juli ut et brev til en lang rekke entreprenører og leverandører både for nåværende og tidligere prosjekter, hvor de ber dem om å kartlegge sine leveranser av berøringsfrie albuebrytere/ døråpnere og optisk klemsikring på dører. I brevet skriver Oslobygg at de reklamerer på grunn av mangler eller potensiell funksjonssvikt på dørautomatikk med optiske sensorer ved røykutvikling.
I brevet som har tittelen; Reklamasjon - pga. mangler/potensiell funksjonssvikt på dørautomatikk med optiske sensorer ved røykutvikling, skriver de.
Annonse
«Oslobygg har nylig mottatt informasjon om at overnevnte teknologi aktiveres når de utsettes for røyk. Tester utført av andre byggherrer viser at flere versjoner av berøringsfrie albuebrytere, klemsikringer og andre brytere med optisk teknologi vil reagere på røyk og dørene vil åpne fysisk og/eller forbli åpne. Dette vil gjøre at dører som skal ha en brann- og/eller røykbegrensende funksjon vil stå åpne. Enkelte versjoner av klemsikringer / sikkerhetssensorer vil også reagere på røyk og dørene vil ikke kunne åpnes med dørautomatikk og/eller de vil ikke lukke. Dette vil kunne sperre rømningsvei og føre til at dører som skal ha en brann- og/eller røykbegrensende funksjon vil stå åpne!»
For å understreke alvorsgraden står det også:
«Konsekvensene av overnevnte vil kunne bli svært alvorlige dersom det oppstår en brann i bygget».
Brevet er sendt til 94 entreprenører og leverandører. Felles for disse at at de har vært inne på ett eller flere av Oslobyggs prosjekter de siste fem årene. De understreker at alvorlighetsgraden gjør at de går ut «relativt bredt».
«Det bes med dette om at dere snarlig kartlegger deres leveranser av dette til Oslobygg og foretar utbedrer av slike feil tilknyttet dørene, slik at dørene ikke feilaktig åpner/ ikke lukker seg ved røykutvikling i bygget. I tilfeller hvor det anses tvingende nødvendig, varsles det om at Oslobygg selv vil måtte foreta tiltak og utbedringer for entreprenørs kostnad», heter det i brevet.
Midten av juni
Til Byggeindustrien opplyser Oslobygg at de nylig har blitt gjort oppmerksom på problemstillingen.
– Oslobygg er, som mange andre i bygg- og eiendomsbransjen, rammet av utfordringer knyttet til mangler eller funksjonssvikt på dørautomatikk med optiske sensorer. Vi ble gjort kjent med problemstillingen i midten av juni, og tok tak i det umiddelbart. Oslobygg har ikke hatt noen hendelser i våre bygg knyttet til dette. Det er viktig at vi nå er klar over problemstillingen og kan gjøre noe med det. Først og fremst vil vi sikre rømningsveier på de mest sårbare eiendommene våre, som er sykehjemmene. For resten av porteføljen gjør vi en kartlegging og foretar tiltak fortløpende, svarer kommunikasjonsrådgiver Frøydis F. Skattum i Oslobygg til Byggeindustrien
– Hva slags tidshorisont ser dere for dere med tanke på å bringe disse feilene i orden, før dere gjør jobben selv og sender regningen til entreprenøren?
– Hele eiendomsporteføljen vil kartlegges med tanke på utskifting eller justering av berørte komponenter. Siden vi nylig ble klart over dette er vi tidlig i arbeidet, og det vil pågå løpende fremover. Så langt vi har kunnet kartlegge dreier det seg om komponenter som mulig benyttes av flere produsenter. Vi vet ikke helt hvem det gjelder, så vi har sendt ut et generelt reklamasjonsbrev til alle våre entreprenører og leverandører.
– Vet dere omtrent hvor mange bygg det gjelder, eller mer konkret hvor mange sensorer/ dører det gjelder?
– Vi er ennå tidlig i prosessen, så det er for tidlig å si noe om omfanget, svarer hun.
– Hvorvidt det gjelder en bestemt sensor eller produsent er for tidlig å si noe om. Vi har derfor sendt ut en generell reklamasjon til alle våre leverandører/entreprenører som har levert til oss de siste fem årene. Oslobygg har ikke hatt noen hendelser i våre bygg, men vi ble gjort oppmerksom på mulige utfordringer gjennom dialog med andre kommuner og utbyggere, svarer Skattum på vegne av Oslobygg.
Byggeindustrien har også vært i kontakt med flere av entreprenørene og leverandørene som har fått brevet. Noen av dem har ikke hatt et kundeforhold med Oslo kommune på mange år, mens andre har pågående prosjekter med dem. De bekrefter at de har fått brevet, og er i gang med å kartlegge problemstillingen sammen med sine leverandører.
Oslobygg opplyser også at det som utløste brevet var et varsel fra en annen kommune.
– Oslobygg mottok informasjon fra Bergen kommune, som er sendt til mange kommuner i storbynettverket. Det tyder på at mulige utfordringer med denne teknologien er noe vi og andre i bransjen kan være berørt av, sier Skattum i Oslobygg til Byggeindustrien.
Bergen kommune: Fant avvik
Direktør Christian Fossdahl i Etat for bygg og Eiendom i Bergen kommune bekrefter at de varslet andre kommuner etter innspill fra deres fagmiljø, og at også de har reklamert på sine prosjekter fra de siste fem årene.
– Vårt fagmiljø ble gjort kjent med testrapporter og filmer der disse komponentene ble testet mot påvirkning av røyk og damp. På bakgrunn av denne informasjonen utførte vi egne tester for å kartlegge utfordringene, skriver han i en epost til Byggeindustrien.
– Bergen kommune kommuniserte utfordringen i Storbynettverket, som består av de ti største kommunene i landet. Deretter startet vi kartlegging av hvilke av våre bygg som har sikkerhetssensorer og berøringsfrie brytere. Vi risikovurderer underveis og setter inn tiltak der vi ser det er nødvendig. Bergen kommune har reklamert på leveranser av produkter som er innenfor garantifrist på fem år, legger han til.
– Det refereres til tester utført av andre byggherrer i brevet fra Oslobygg. Er det dere? I så fall; hva har dere gjort av tester, og hva viser de?
– Bergen kommune har gjennomført tester på fire forskjellige bygg. Våre tester ble utført med røykmaskin mot produkter som sikkerhetssensorer og berøringsfrie brytere. Egentestene bekreftet at flere av produktene ble påvirket av røyk, som i noen tilfeller er avvik i forhold til brannkonsept og TEK17, svarer han.
– Berøringsfrie døråpnere er en nyttig teknologi, men bruken av slike løsninger må ikke innebære et brudd på det byggtekniske regelverket. Vi ber derfor alle som prosjekterer bygninger om å være observante når de planlegger for brannklassifiserte dører mellom brannceller. Snakk med produsentene av løsningene du ønsker å bruke, test og analysér, slik at du er sikker på at løsningen du velger er i tråd med det bygningstekniske regelverket. At brannceller fungerer etter intensjonen er helt avgjørende for sikkerheten, sier direktør Per-Arne Horne i DiBK i meldingen.
– Dette er en teknologi vi ennå ikke har god nok oversikt over. Vi trenger innovasjon for å skape rimelige og effektive løsninger, men dette må skje samtidig med at vi oppfyller kravene til sikkerhet i bygningstekniske regelverket. Derfor vil vi se nærmere på denne problemstillingen i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, legger han til.
Hvis det oppstår tvil om berøringsfrie døråpnere, mener Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) at man bør ta en ekstra sjekk. Brannsikkerhet må alltid komme først, understreker de.