Ulykken skjedde på en byggeplass i Ursvik i Sundbyberg tirsdag. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB
Ulykken skjedde på en byggeplass i Ursvik i Sundbyberg tirsdag. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB

Bruk av anleggsheiser stanses i Stockholm etter dødsulykke

Alle anleggsheiser på byggeplasser i Stockholm stanses midlertidig etter mandagens ulykke der fem bygningsarbeidere mistet livet.

De fem omkom da heisen de befant seg i, falt ned 20 meter på en byggeplass i Sundbyberg utenfor Stockholm.

Politiet anser saken som en arbeidsulykke og har startet innledende etterforskning av mulige brudd på arbeidsmiljøloven.

– Dette er en alvorlig hendelse og som vi nå etterforsker. Fem personer er bekreftet omkommet, står det i en pressemelding fra den svenske påtalemyndigheten.

Midlertidig stanset

Bruken av anleggsheiser er midlertidig stanset i Stockholm, opplyser arbeidsgiverorganisasjonen Byggnads. Trolig blir det stans i tre dager.

– Man skal kunne kjenne seg trygg når man kjører heis. Derfor er det bra at arbeidsgiverne har beslutt å stoppe heisene og utføre en utredning og besiktigelse, sier Byggnads-leder i Stockholm-regionen, Tomas Kullberg.

Påtaleansvarlig Gunnar Jonasson hos Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål sa tirsdag formiddag at det arbeides med å bekrefte de omkomnes identitet og at pårørende kontaktes.

– Den tekniske undersøkelsen fortsetter, sier Jonasson.

Oppført forrige uke

Påtalemyndighet kunne tirsdag ikke gi mer informasjon om saken.

Et 50-talls mennesker jobbet på byggeplassen. Anleggsheisen ble oppført i forrige uke, og firmaet som satt heisen opp, sier at den har fungert som normalt fram til ulykken.

Både mandag og tirsdag har teknikere fra landets havarikommisjon vært på stedet.

– Heissystemet kommer til å bli flyttet fra plassen, og da kommer vi til å kunne undersøkende den nærmere, sier Jonas Bäckstrand i havarikommisjonen.

Vanligvis tar det ti-elleve måneder med en slik undersøkelse, ifølge Bäckstrand. Arbeidet kommer til å munne ut i en rapport som blir tilgjengelig for alle.