Daglig leder i Mandal kjøleservice Frank Ådne Pedersen og daglig leder i BRG Gunnar Thompson. Foto: BRG

Daglig leder i Mandal kjøleservice Frank Ådne Pedersen og daglig leder i BRG Gunnar Thompson. Foto: BRG

BRG vil redusere energibruken med 75 prosent

BRG har sammen med Mandal Kjøleservice utviklet en energicontainer som de mener kan redusere energibruken med opptil 75 prosent.

– Testene så langt er meget lovende, heter det i en pressemelding. De mener dette vil kunne bidra til reduserte kostnader, eliminering av fossile energier og ren luft i byggeperioden for de ansatte.

Daglig leder i Mandal Kjøleservice AS, Frank Ådne Pedersen er fornøyd med det resultatet så langt.

– Ja dette er virkelig en positiv og gledelig utvikling, og det beste er når vi kan gjøre dette sammen med gode samarbeidspartnere, så nå gleder vi oss til å få dette skikkelig i gang og se hvordan dette plug and play-systemet kan fungere for entreprenøren, sier Pedersen i meldingen.

De peker på at konseptet ikke er nytt og at man har sett slike containere før

BRG har tidligere testet en container som er avhengig av energibrønner, men her har man tatt konseptet videre.

– Løsningen er fire store varmepumper i en container, koblet som en enhet, med en slange med varm luft i bunnen av bygget og retur fra toppen inn i varmepumpa igjen, 20 KW med strøm inn, 60-70KW varme ut. Personlig liker jeg aller best at vi har rigget dette med filtrering av luft som et godt HMS-tiltak og at vi som skal levere dette ut til byggeplassene har et system som gjør dette lett å etablere ute på prosjektene våre, sier Espen Toften som er lagersjef i BRG.

Containerne er også utstyrt med kontinuerlig måling og loggføring.

– Vi må måle, vi må justere og vi må sette oss noen mål og vi må våge å stikke hodet frem for å gjøre nødvendige grep. Som leder av prosjekter så må du hele tiden se hvordan du ligger an og hvor lekkasjene er og hvor du kan justere. Energibruken må ned, vi kan ikke vente på regjeringens tiltak hvis vi ønsker å holde liv i butikken, sier regionleder Raymond Tørressen og daglig leder Gunnar Thompson.

Containeren skal nå testes på BRG sitt prosjekt i Mandal Coop Extra Ime i Marnarkrysset. Prosjektgruppen har bestått av følgende Gunnar Thompson (BRG), Helge Kleivane (Mandal Kjøleservice), Frank Ådne Pedersen (Mandal Kjøleservice), Runar Skagestad (BRG), Espen Toften (BRG) og Raymond Tørressen (BRG).