The Guardian skriver at myndighetene etter den katastrofale brannen i Grenfell Tower, som resulterte i 72 døde, har fokusert på aluminium komposittplater (ACM). Det er helt nylig at HPL-plater har blitt testet. Foto: AP Photo/Frank Augstein

Branneksperter krever fjerning av fasadeplater i britiske høyhus - 100 bygninger kan bli berørt

Britiske branneksperter anbefaler myndighetene å fjerne fasadeplater i høytrykkslaminat fra høye bygninger. Mer enn 100 bygninger i Storbritannia over 18 meter kan bli berørt.

Den engelske avisa The Guardian melder at mer enn 100 høyhus i Storbritannia «så raskt som mulig» må fjerne brannfarlig fasadeplater. Kravet fra ekspertutvalget gjelder for fasadeplater i høytrykkslaminat (HPL) for bygninger over 18 meter. Disse platene er som regel produsert av komprimert tre og cellulosefibre.

The Guardian skriver at myndighetene etter den katastrofale brannen i Grenfell Tower, som resulterte i 72 døde, har fokusert på aluminium komposittplater (ACM). Det er helt nylig at HPL-plater har blitt testet.

Nå ser det ut til at britiske myndigheter tar et kraftig grep for å bedre brannsikkerheten for høye bygninger med nettopp disse fasadeløsningene.

Roy Wisher, leder for the National Fire Chiefs Council og leder av ekspertutvalget, sier til avisa at branntester tydeliggjør at det er svært usannsynlig at flere av HPL-fasasadeplatene kan hindre spredning av en brann.

– De som eier bygninger med slike systemer må handle umiddelbart, sier han til The Guardian.

Anbefalingen fra de britiske brannekspertene gjelder de fleste typer av HPL-plater som er klassifisert etter brannmotstand.

«Lavere enn klasse B (C og D) bør ikke brukes, mens klasse B brukt med brennbar isolasjon, også bør fjernes. Klasse B brukt med ikke-brennbar isolasjon, har ifølge britiske myndigheter bestått branntesten. Klasse A skal være trygge», skriver The Guardian.