Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, fremla onsdag tall for boligbygging og boligsalg i 2016.

Boligprodusentene: - Det har aldri vært så høyt boligsalg som i 2016

Tall fra Boligprodusentene viser at det ble igangsatt 31.278 boliger i fjor.

Totalt økte igangsettingen av nye boliger med fire prosent sammenlignet med 2015. Det er igangsetting av småhus som økte mest (ni prosent), mens igangsettingen av leilighetsbygging økte med fem prosent.

– Vi ser at leiligheter ligger på nesten 60 prosent av det totale markedet, og det er her vi har hatt den største veksten. Eneboliger har hatt en liten nedgang på to prosent. Totalt sett har det aldri vært så høyt boligsalg som i 2016, sa administrerende direktør Per Jæger under pressekonferansen til Boligprodusentenes Forening onsdag formiddag.

Høyt fjerde kvartal

Han påpekte at igangsetting av boliger ikke har vært like sterkt som det salget har vært.

– Men det kom seg mot slutten av året, og fjerde kvartal i 2016 er det høyeste salget som har blitt målt siden 1999, sa Jæger.

Sør i Trøndelag har det vært en voldsom igangsetting av boliger i 2016, mens i Oslo er det underdekning av nye boliger. Imidlertid bygges det mest boliger i Akershus (økning på 14 prosent), etterfulgt av Oslo med 13,5 prosent og sør i Trøndelag var det en økning i boligbyggingen på 12, 3 prosent.

– Må få opp farten

– Det er å håpe at Akershus hadde tatt noe av underdekningen i Oslo, som har hatt en økning i boligbygging siden 2014, men som ikke er i nærheten av å møte befolkningsveksten i byen, sa Jæger.

Han etterlyste mange flere områder i hovedstaden som er ferdigregulert for boligbygging.

– Mange i Oslo har naboer som ikke ønsker bygging tett rundt seg, derfor trengs det flere nye områder. Oslo kommune må få opp farten og regulere mer til bolig. Plan- og bygningsetaten må tenke volum og mindre smådetaljer i enkeltplaner. Om knapt et tiår skal hovedstaden huse rundt 800.000 mennesker, og skal man unngå høyere boligpriser, må byrådet handle nå, uttalte Jæger.