Bjørlien Skole er kåret til Årets skolebygg

Bjørlien skole, som åpnet dørene 7. mars, ble onsdag kveld kåret til «Årets skolebygg 2019».

- Vi er meget stolte over å ha vunnet denne prestisjetunge prisen igjen, etter at Spetalen skole ble kåret til Årets skolebygg i 2018. I LINK arkitektur har vi høyt fokus på å skape fremtidsrettede læringsmiljøer hvor bærekraft er solid integrert, sier teamleder Heidi Sommerstad i LINK arkitektur. Hun fremhever det fremragende samarbeidet med Vestby kommune, AF Gruppen og Multiconsult.

Arkitekturen på Bjørlien skole har en bumerangformet planløsning over tre etasjer, hvor skolens amfi danner knutepunktet i bygget. På skolen finnes spesialdesignede rom for blant annet musikk, kunst og håndverk, mat og helse og naturfag. En kraftig fargepalett understreker byggets karakter som barneskole.

Juryens begrunnelse
Kåringen av Årets skolebygg gikk av stabelen 22. mai under konferansen «Bygging av fremtidens skole» i regi av Nohrcon. Juryens begrunnelse sier blant annet: "Solid materialvalg. Fin sammenkopling av funksjoner scene, musikkrom og mat og helse-arealer som gir gode muligheter for bruk i skolehverdag og for lokalsamfunnet. Samlende trinnarealer for hvert trinn (storklasserom som kan deles med skillevegg, samt et mindre klasserom + grupperom som kan sambrukes) – disse arealene kan gi mange muligheter. Fornuftig plassering av elevgarderobene i kjernen. Mye areal til lager. Renholdsvennlig inngangsparti med god soneinndeling."

Bærekraftig bygg for læring
Bjørlien skole er prosjektert som et passivhus. Med faste solskjermings-løsninger tar bygget i bruk skreddersydde low-tech løsninger som skal gi bedre dagslysforhold i undervisnings-rommene enn med automatisk styrte systemer. Alle oppholdsrom har åpningsbare vinduer som gi mulighet til tilleggslufting. Byggets nyskapende solskjerming forskes videre på av ingeniørstudenter på NMBU på Ås.

Byggets karakteristiske form av tre bånd i tegl som legger seg mykt rundt byggets avrundede former er inspirert av de storslåtte formene av det åpne landskapet skolen ligger i.

- Vi vet at trygghet og trivsel er vesentlig for barns læring og for lærernes mulighet til å skape gode rammer rundt undervisningen. Gode og solide materialer som tegl og tre holder seg over tid og gir en følelse av kvalitet. I LINK arkitektur har vi som visjon å skape rom for bedre liv og hva passer vel bedre inn enn bærekraftig bygg for læring, sier ansvarlig arkitekt og prosjektleder hos LINK arkitektur, Martin Ebert.