Betongtavlen 2013 til Selvika rasteplass

For tredje gang vinner et Nasjonal turistvegprosjekt Betongtavlen. Denne gang er det Selvika rasteplass, nær Havøysund.

Selvika er en solrik bukt i Finnmark på veg til Havøysund. Stedet har i alle tider vært et populært utfartssted hvor folk i området har søkt ned i strandkanten for å fiske og bade på varme sommerdager eller nyte utsikten mot horisonten og havet i vest.

Her valgte Statens vegvesens turistvegseksjon å utvikle stedet ved å introdusere nye brukskvaliteter. De har skapt en ny adkomst- og utsiktsplass oppe ved vegen som også omfatter toalettanlegg og parkering for biler og sykler. På det nedre strandnivået er det etablert sitteplasser med tak og le-vegger. Her er også bygd utegrill, bord for mattilberedning av alle slag og bålplass - alt i betong.

Anlegget får prisen for fremragende arkitektur og førsteklasses bruk av betong.

Norsk betongforenings jury uttaler bl.a. om prosjektet:
«På avstand framstår rampen som en vakker skulptur i lys grå betong med et spennende romlig skyggespill og en interessant referanse til naturformasjoner i omgivelsene. Betongarbeidene med vertikal bordforskaling i kontinuerlige krumme flater er krevende, men glimrende utført. Lange og vanskelige transportveger for betongen til byggeplassen må også ha vært en utfordring. Juryen konstaterer at bare materialet betong gjør det mulig å utforme en så stabil og kontinuerlig storform på stedet. En kan forvente at anlegget vil være holdbart og kreve minimalt vedlikehold i svært lang tid, ja sågar virkelig bare bli vakrere og vakrere ettersom betongen patineres. For evnen til å utnytte betongens styrke og materialmessige kvaliteter fullt ut og gi stedet nye bruksområder tildeles Selvika rasteplass Betongtavlen for 2013.»

Byggherre: Statens vegvesen, Turistvegseksjonen
Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter AS
Byggeteknikk: Dr. Techn. Kristoffer Apeland AS
Entreprenør: T. Johansen Drift AS

I 2012 ble Betongtavlen tildelt Trollstigplatået, Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen, mens Sohlbergplassen, Nasjonal turistveg Rondane ble tildelt prisen i 2007.

Hederlig omtale til Vækerøveien 3 og hytte på Lyngholmen
Denne gangen gis i tillegg «Hederlig omtale» til to prosjekter Så vidt vites er dette første gang i Betongtavlens historie.

Dette er to kandidater som på hver sin måte har svært gode arkitektoniske kvaliteter og samtidig viser betongarbeider av ypperste klasse. Disse er:

Vækerøveien 3, Oslo

Dett er en bygning med utvendig kledning i grå tegl, mens de bærende innvendige veggskivekonstruksjonene er lys betong som er utført med en svært høy presisjon, særlig i den store adkomsthallen.

Fra juryens uttalelse:
«Skarpkantete minimale detaljering og vakre betongflater vitner om et kvalitativt betongarbeid på svært høyt nivå. Betongarbeidene er videreført i utvendige belegninger, trapper og forstøtningsmurer på en forbilledlig måte.»

Tiltakshaver: Vedal
Arkitekt: Arne Henriksen Arkitekter
Entreprenører: Vedal Entreprenør AS og Stenseth & RS Entreprenør
Byggeteknikk: Seim og Hultgreen AS

 Hytte på Lyngholmen sør for Kristiansand
Fra juryuttalelsen: «Innvendige betongarbeider i gulv og veggflater er utført med meget fine og presise overflater og detaljer. Det mest oppsiktsvekkende, og det som tydelig leses som den bærende ideen, er imidlertid det store taket som svever over hele byggevolumet som en dekkende vinge i samspill med omkringliggende svaberg.   Taket er utført av vanntett, lys betong, isolert på undersiden med høyeffektive vakumisolasjonspaneler. Dette gir med sin minimale tykkelse et uvanlig lett arkitektonisk uttrykk.»

Tiltakshaver: Dag Rasmussen
Arkitekt: Lund Hagem Arkitekter AS
Entreprenør: Bico bygg og innredning
Byggeteknikk: eSTATIKK AS

Prisutdelingen med prosjektpresentasjon av arkitekten finner sted i Gyldendalhuset, Sehesteds gate 4, Oslo 14. november kl. 08:30 som en del av arrangementet «Betongpriser 2013»

Betongtavlejury 2013:
Siv. ing. Ole H Krokstrand, OK-Partner
Siv. ark. MNAL Helge Solberg, inst. for byggekunst, NTNU
Siv. ark. MNAL Vidar Knutsen, Element Arkitekter AS
Dr. ing. Bernt Jakobsen, Statens vegvesen
Siv. ing. Jonny Hermansen, Skanska Norge AS