Foto: Asak Miljøstein
Foto: Asak Miljøstein

Asak Flyt vinner internasjonal innovasjonspris

I fjor lanserte Asak Miljøstein og Snøhetta Asak Flyt, et permeabelt utendørsdekke for overvannshåndtering og onsdag ble det klart at betongproduktet vinner Fast Companys Innovation by Design-prisen i kategorien Best Design Europe, Middle East and Africa, samt er finalist i kategorien Sustainability.

Innovation by Design-prisen er blitt utdelt i over ti år.

– Årets prismottakere er valgt ut blant nærmere 500 prosjekter, produkter og tjenester fra Adobe, PepsiCo, Canva med flere. Innovation by Design-prisen er en utmerkelse som tildeles designere og virksomheter som finner løsninger på sentrale problemstillingene i dagens samfunn, heter det i en pressemelding. Den årlige konkurransen avholdes nå for tolvte gang.

Hanne Sønsteby, administrerende direktør i Asak Miljøstein. Foto: Asak Miljøstein
Hanne Sønsteby, administrerende direktør i Asak Miljøstein. Foto: Asak Miljøstein

– At en norsk industribedrift som har produsert trauste betongprodukter siden 1916 går hen og vinner den gjeve amerikanske Fast Company-prisen i kategorien «Best Design Europe, Middle East, and Africa» for Asak Flyt er ikke til å tro, sier Hanne Sønsteby, administrerende direktør i Asak Miljøstein, i meldingen.

Tre sekskantede heller
Asak Flyt er designet for å møte utfordringer innen klimaendringer, styrtregn og urbanisering som resulterer i mer overvann. Produktet består av tre sekskantede heller som håndterer overvann via infiltrasjon.

De tre hellene utgjør et konsept som gir ulik grad av drenering, avhengig av hvordan man setter de sammen og kombinasjonen av disse. Produktet er utviklet på bakgrunn av erfaringer, samt forskning sammen med SINTEF og NTNU, hvor man over en periode på fire år testet ut ulike permeable dekker. Resultatene fra dette arbeidet førte til at Asak Miljøstein startet et produktutviklingsprosjekt med Snøhetta i 2020.

– Det at vi i tillegg er finalist i kategorien «Sustainability» sier mye om de store miljø- og samfunnsutfordringene Asak Flyt kan være med å løse. Vi har jobbet med Asak Flyt i snart fire år sammen med Snøhetta og SINTEF. Vårt oppdrag til Snøhetta var, basert på SINTEF sin positive forskning om permeable dekker, å utvikle et konsept med drenerende funksjon i et nytt og innovativt design, sier Sønsteby videre.

Det pekes på at Asak Flyt har vekket interesse, også utover landegrensene.

– Asak Miljøstein har mottatt henvendelser fra arkitekter og byggherrer fra blant annet USA, Portugal, Nederland og Sveits, i tillegg til lokale byer som Trondheim, Hamar, Arendal og Lillehammer, skriver selskapet.

Foto: Asak Miljøstein
Foto: Asak Miljøstein

30 forespørsler
– Vi har fått over 30 forespørsler fra arkitekter og byggherrer fra utlandet vedrørende Asak Flyt. Det forteller at vi har truffet en nerve utover landets grenser. Den internasjonale interessen er også mye takket være det gode samarbeidet med Snøhetta, som har bidratt til et unikt produktdesign, sier Sønsteby.

Marius Myking, director of product design i Snøhetta. Foto: Snøhetta
Marius Myking, director of product design i Snøhetta. Foto: Snøhetta

– Det er en ære å ta imot denne prisen sammen med Asak Miljøstein. Da vi ble kontaktet av en norsk industribedrift med over 100 års erfaring, som opererer i en bransje der design foreløpig er lite brukt i forretningsutviklingen, fikk vi en unik mulighet til å identifisere et nytt markedsbehov. Dette førte oss til å designe og utvikle Flyt som på kort tid har oppnådd internasjonal anerkjennelse. Når bransjer bruker strategisk design for å flytte grenser, kan og vil design som oftest spille en avgjørende rolle i å veilede bedrifter mot en virkningsfull fremtid, sier Marius Myking, director of product design i Snøhetta, i meldingen.