The Nordic Built Challenge i gang

Torsdag formiddag innledes første fase av The Nordic Built Challenge i Stockholm.

Om Nordic Built

Nordic Built er ett av fyrtårnprosjektene som ble lansert i forbindelse med det nye samarbeidsprogrammet som de Nordiske næringsministrene ble enige om i oktober 2011.

Prosjektet finansieres av Nordisk ministerråd og Nordic Innovation, og den sistnevnte bidrar til realiseringen av prosjektet sammen med de Nordiske landene.

Nordic Built-programmet blir gjennomført i tre moduler i perioden 2012-2014.

Hvert av de fem nordiske landene lanserer hvert sitt prosjekt som alle skal være objekter for konkurransens mål; å utvikle innovative konsepter for bærekraftig rehabilitering av byggene.

Norge deltar med Posthuset, tidligere kalt Postgirobygget, som Entra Eiendom eier.

Konkurransen om å gjøre Posthuset om til å bli et miljøfyrtårn, er åpen for alle. Etter første fase, som avsluttes i februar 2013, vil den norske juryen plukke ut fire forslag som går videre til neste runde. En av disse blir norsk vinner og deltar til slutt i den nordiske konkurransen. Det beste forslaget her blir derved nordisk mester innen miljøbevisst rehabilitering der nyskaping og -tenking vil stå i høysetet. Førstepremien er på én million kroner.

Legger lista høyt
‒ Vi stiller ikke med et lite og ubetydelig bygg. Posthuset er Norges mest attraktive kontorbygg, med en utrolig beliggenhet. Vi ønsker å by frem det beste for å kunne gjøre det til et miljøfyrtårn som vil bli lagt merke til, sier eiendomsutvikler i Entra Eiendom, Dag Christer Øverland.

Miljøspørsmål står høyt på timeplanen også i bygg- og anleggsnæringen. Men fokus har lenge vært rettet mot nybygg, og ikke på rehabilitering av eksisterende bygg som det tross alt finnes flest av.

‒ Eksisterende bygningsmasse bruker 40 prosent av all energi som produseres. Poenget er at eiendomsbesittere skal få gode initiativer til å rehabilitere, og med det gjøre tiltak som forbedre bygningsmassen og reduserer energibruken, sier Øverland.

‒ Posthuset kan bli et bærekraftikon. Bymessig, med sentral beliggenhet og tilgjengelighet rett ved Oslo S, skårer det høyt. Vi kan intensivere den posisjonen ved å finne løsninger som kan gi bedre arealutnyttelse og flere ansatte. Det ligger et ikke-utforsket potensial i denne høyblokka. Vi vet ennå for lite om hva som skal til for å kunne transformere bygget til å bli en nettoprodusent av energi. Det håper vi The Nordic Built Challenge kan gi oss svar på. Og kanskje svar på spørsmål vi ikke har greid å formulere, sier sivilarkitekt i Entra, Øystein Grønning.

Målbare effekter
Til konkurransen er det utarbeidet verktøy som ikke gjør det vanskelig å dokumentere effekten av forslagene. Miljøregnskapet skal på et enkelt nivå være målbart.

Deltakere, som altså har litt tid på seg til å komme med sine forslag, vil måtte seg til forholde minimumskrav i retningslinjer og i fastsatte rammeverk. Blant annet skal forslagene tilfredsstille Excellent i Breeam, ha passivhusstandard, kunne vise til en 50 prosent reduksjon av Co2-utslipp samt utgjøre miljøforbedrende tiltak når det gjelder materialer og produkter. Og, ikke minst, være økonomisk gjennomførbart.

Tverrfaglig samarbeid
‒ Ingen vil kunne beherske alle de fagområdene som et slikt prosjekt omfatter. Derfor håper vi at gode arkitekter og dyktige rådgivere kan danne team og løse utfordringene. Vi håper også på stor interesse fra utlandet. Dette vil bidra til å heve statusen for de som tenker nytt for eldre bygg. Hele Norden ønsker å vise frem sin kompetanse til resten av Europa, sier Øverland.

‒ Posthuset er svært godt egnet som formål i innovasjonsmiljøene, de som normalt ikke deltar i denne typen konkurranser. Det er de som kommer med de ukonvensjonelle og helt uventede løsningene. Det er Petter Smart´ene vi må strekke oss langt etter for å få tak i, avslutter Grønning.