Usikkerhet og forsiktighet preger Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs steg mandag med 0,13 prosent til 425,75 poeng etter en dag med beskjeden handel og tilsvarende små utslag i kursene.

I alt 26 selskap på hovedlista måtte tåle nedgang mens 26 steg i verdi og fem lå flatt hele dagen. Hittil i år har hovedindeksen steget med 10,60 prosent. Siden 1. august i fjor har oppgangen vært på snaue 2 prosent.

Det er usikkerhet som har preget omsetningen på Oslo Børs de siste 12 månedene, og med en endring på under 2 prosent i løpet av et år har mye stått på stedet hvil etter de dramatiske utslagene i kjølvannet av finanskrisen.

I mai 2008 lå hovedindeksen på 520 poeng. I november samme år hadde den sunket til 190 poeng, -en nedgang som trygt tåler betegnelsen krise. Så steg verdiene jevnt og trutt til hovedindeksen i april i fjor nådde 450 poeng, men da var det slutt på oppgangen. Denne gang var det eurosonen som skapte usikkerheten, og det har landene i Sør-Europa gjort siden.

Mandag lå indeksen på 425 poeng, omtrent som i fjor, men tidligere i år har den vært nede i under 350 poeng.

Analytikere på begge sider av Atlanterhavet er uenige om hvilken vei det vil gå denne høsten, men i øyeblikket dominerer optimismen.

Norge tjener fortsatt på en oljepris over 106 dollar, kronekursens utvikling er ikke mer skremmende enn tidligere i år og renten mellom bankerne ligger stabilt på 2,20 prosent, noe som ikke bærer bud om renteøkning for boliglån med det første.

Verre er det for svenskene som på grunn av den gode utviklingen i svensk industri får en stadig sterkere valuta mot alle andre, også norske harryhandlere.

I Europa sluttet alle viktige indekser med oppgang mandag, men på Wall Street gikk aksjeverdiene ned de tre første timene etter åpning.