Ingen skredsikre fjellskråninger i Norge neste uke

Fram til helgen vil det være fare for snøskred i fjellpartier over hele landet. Faren er størst i vestlige fjelltrakter i Sør-Norge og i fjellområder langs kysten av Nordland.

De første dagene i kommende uke ventes en urolig værtype med kuling og nedbør, særlig i vestlige fjelltrakter i Sør-Norge. Det kan føre til at skredfaren lokalt kommer opp i 4 på skalaen i områder som får mest nedbør, melder NGI Snøskred. Det innebærer stor risiko for skred. Skredfaren angis på en skala fra 1 (liten fare) til 5 (meget stor fare).

De fleste skiløpere omkommer i skred når skredfaren er moderat eller markert (faregrad 2 og 3). En forklaring på det, kan være at det er heller få direkte tegn på ustabile snøforhold når skredfaren er relativt liten.

Tegn på ustabil snø er naturligvis skred som går, eller når det har gått skred de siste to døgn, men også når det snør og blåser kraftig, eller temperaturen stiger mye for eksempel på grunn av sol.

Det er også et tegn på ustabil snø når det «drønner» i snøen, eller snøen sprekker opp når du går på ski, ifølge NGI Snøskred.