Det sprenges som aldri før

Anleggs-Norge er i ferd med å komme opp i skikkelig tempo igjen. Tunnelstatistikken som ble lagt frem på Fjellsprengningskonferansen, viser at det i Norge i fjor ble tatt ut 4,5 millioner kubikkmeter fjell. Året før ble det kun tatt ut 2,4 millioner kubikkmeter fjell.

Vi merker oss også at tallet på tunnel-entreprenører har nesten doblet seg siden 2003. Nå er det 19 aktører – i 2003 var det 9. Det er uendelig mye å ta fatt på, og bevilger myndighetene det som trengs av penger, så ser det meget bra ut for anleggsbransjen i årene som kommer. Da skal det være nok jobb til alle.

Det aller viktigste er at vi nå kan holde et høyt nivå. Da kan vi også ta vare på kompetansen i næringen, og ved rasjonell drift kan uttaket av fjell øke ytterligere. I og med at det blir flere aktører, blir det også skjerpet konkurranse. Det er viktig at man ikke dumper prisene, men at man legger seg på et forsvarlig nivå – og at man konkurrerer med blanke våpen. Staten som er den aller største byggherren på dette området, er ikke tjent med at ting blir gjort billig og dårlig. Staten er også tjent med at det bygges opp kompetanse.

Det stilles store krav til dem som jobber på anlegg – og alle må være sikker på at de anlegg som overleveres også har den kvalitet som er nødvendig.

Opptakten til årets Fjellsprengningskonferanse ble mer dramatisk enn på lenge som følge av oppslagene på bygg.no om det betente forholdet mellom Mesta og Hæhre. Håpet er at denne saken finner sin løsning. Dessverre er det ofte at saker eskalerer når store advokatkontor kommer inn i slike saker. Noen advokater ser store inntekter i nettopp ”kriger” av denne typen.

Vi vil bare minne om at kostnadene med denne typer saker kan bli store. Man kan gjerne vinne juridisk, men hva hjelper det om man taper omdømme og goodwill. Mange er så opptatt av prinsipper at de helt glemmer å drive forretning. Det er også viktig å ta vare på gode folk.

Vi dømmer ikke i denne saken – det skal domstolene gjøre. Men det er nok mange pådrivere som bør gå i seg selv.