Dystert for norsk økonomi

Det kommer stadig nye tall som viser at finanskrisen har slått inn for fullt i norsk økonomi. Både byggebransjen og opposisjonen på Stortinget krever nye tiltak fra regjeringen for å møte de dystre tidene.

 

Tirsdag la Oljefondet la fram sitt dårligste kvartalsresultat i fondets historie. Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser en svakere vekst i norsk økonomi nå enn på samme tid i fjor, og i sin økonomiske halvårsprognose anslår Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) at veksten i Norge vil falle til 1,3 prosent i 2009.

En samlet bolig- og byggebransje krever at regjeringen må inn med en mengde tiltak for å dempe konsekvensene av krisen i bolig- og byggemarkedet.
På Stortinget krever opposisjonspartiene at regjeringen tenker nytt om bruk av skattelette for å møte de dystre tidene. Samtidig mener analytikerne Ole Christian Bech-Moen og Maren Romstad i DnB NOR Markets at man ennå ikke har sett de fulle utslagene av finanskrisen. I et analysenotat skriver de to at det vil ta nesten et år før konsekvensene av finanskrisen virkelig slår ut i realøkonomien.

Nedtur
I sin økonomiske halvårsprognose skriver OECD at finanskrisen vil presse verdens industriland inn i den verste resesjonen på over 25 år. 21 av de 30 OECD-medlemmene vil gjennomgå en resesjon man ikke har sett maken til siden tidlig på 1980-tallet, opplyste OECDs sjeføkonom Klaus Schmidt-Hebbel da han la fram rapporten i Paris tirsdag.

Norge er av de bedre stilte landene, går det fram av prognosene, men også den norske økonomien vil oppleve en nedtur etter flere år med kraftig vekst.

Massivt press
Kommunal og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) ble møtt av et massivt press fra en samlet bolig- og byggebransje da hun møtte representanter fra 14 organisasjoner tirsdag. De tegnet bilde av en bransje i full krise som trenger en rekke tiltak fra regjeringens side for å få i gang aktiviteten igjen.

Ett av kravene er at Husbanken må gi tilbud om mellomfinansiering ved kjøp og salg av boliger. Andre krav er redusert dokumentavgift, redusert boligrente og flere tiltak for å stimulere aktiviteten i byggebransjen.

- Det er ingen tvil om at bolig- og byggebransjen er inne i en svært krevende situasjon. Det ligger allerede flere tiltak inne i forslaget til statsbudsjett, og det kan bli aktuelt å etterkomme flere av forslagene som kom fram i dag, sier Kleppa til NTB.

Fortsatt vekst
Det er fortsatt vekst i norsk fastlandsøkonomi, men veksten er svak, viser SSBs nye tall. En av de viktigste årsakene til utflatingen i fastlandsøkonomien i høst er at forbruket går ned. I industrien gikk aktiviteten ned 0,4 prosent fra andre til tredje kvartal. Kjemisk og mineralsk industri trekker også ned, viser tallene.
Finanskrisen slår rett inn i Oljefondet og reduserte verdien på investeringene med 173 milliarder kroner i tredje kvartal. OECD regner med at en nedgang i inntektene fra Oljefondet vil føre til at Norge igjen vil bruke mer oljepenger enn de 4 prosent av avkastningen handlingsregelen tilsier. Organisasjonen spår samtidig at arbeidsledigheten vil øke også i Norge, fra et nivå på 2,6 prosent i år, til 3,3 prosent neste år og 3,6 prosent i 2010.

Tenke nytt
Finansdebatten på Stortinget torsdag blir etter alt å dømme et oppgjør om et budsjett som opposisjonen mener bygger på gårsdagens prognoser.
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser imidlertid nok en gang at regjeringen er passiv i forhold til finanskrisen:

- Vi har allerede lagt fram en rekke tiltak. Vi har lagt fram et statsbudsjett som skal gi økt aktivitet i økonomien, en bankpakke for finansnæringen og vi har økt statlige garantiordninger for eksportnæringen. Vi har kommet med tiltak, og vi vil komme med nye tiltak der vi ser det trengs, sier han i en uttalelse på Arbeiderpartiets hjemmeside.