Lover immunitet

Kartelldeltakere som legger kortene på bordet trenger ikke å frykte straff.

Selskaper som søker om lempning for kartelldeltakelse, og enkeltpersoner ansatt i slike selskaper, kan i praksis se bort fra muligheten for å bli anmeldt for straff dersom vilkårene for lempning er oppfylt. Det gjøres klart i en fersk uttalelse fra Konkurransetilsynet.

Formålet med uttalelsen er å skape forutberegnelighet for foretak som vurderer å søke lempning, og for involverte enkeltpersoner.

Kartellvirksomhet som prissamarbeid, anbudssamarbeid og markedsdeling innebærer alvorlige overtredelser av § 10 i konkurranseloven. Et selskap som deltar i et kartell risikerer overtredelsesgebyr ("bot") på inntil 10 prosent av selskapets omsetning. Selskapet kan imidlertid bli fritatt for gebyr dersom det er det første til å avsløre kartellet overfor Konkurransetilsynet. Dette kalles hel lempning. Andre selskaper som deltar i kartellet kan få nedsatte gebyrer (delvis lempning) ved å samarbeide med Konkurransetilsynet under etterforskningen.

Vilkårene for lempning fremgår av forskrift om utmåling og lempning av overtedelsesgebyr av 22. august 2005 nr. 909 §§ 4 til 9. Denne forskriften gir sterke insentiver for foretak til å søke om lempning. Disse insentivene kan imidlertid reduseres som følge av at enkeltpersoner ansatt i det selskapet som søker om lempning, fortsatt kan straffes for sin medvirkning til kartellet.

Sannheten er imidlertid at det er svært lite sannsynlig at enkeltpersoner i slike situasjoner vil bli anmeldt og straffeforfulgt. Konkurransetilsynet har derfor kommet med en uttalelse som gjør det klart at tilsynet normalt ikke vil anmelde slike enkeltpersoner for det samme forholdet som det søkes om lempning for, så lenge vilkårene for hel eller delvis lempning er oppfylt.

Selv om Konkurransetilsynet ikke anmelder, vil Økokrim/politiet kunne få anmeldelse eller opplysninger om mulige overtredelser av konkurranseloven § 10 fra andre enn Konkurransetilsynet. I uttalelsen redegjøres det derfor også for hvordan Økokrim/politiet vil forholde seg i slike tilfeller.