Vil prøve å få to år kortere fengselsstraff

Å få kuttet fengselsstraffen fra sju til fem år er målet for tidligere eiendomssjef i Oslo, Frank Murud, når ankesaken starter i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

 

Fakta om Murud-saken

Frank Murud anket straffeutmålingen på stedet da han i Oslo tingrett i oktober i fjor ble dømt til sju års fengsel for underslag mens han var eiendomssjef i Undervisningsbygg i Oslo kommune.

Dommeren brukte to og en halv time på å lese opp den omfattende dommen mot Murud og de tre andre mennene som sto tiltalt i det som er omtalt som en av de største korrupsjonssakene i Norge.

I tillegg til fengselsstraffen fikk Murud inndratt 112 millioner kroner.
Han ble også fradømt retten til å drive næringsvirksomhet på ubestemt tid og dømt til å betale erstatning til Oslo kommune.

Fikk rabatt
Fengselsstraffen på sju år var ett år mildere enn aktors påstand på åtte år.
Tingretten mente at de straffbare forhold Murud ble dømt for, kvalifiserte til ni og et halvt års fengsel.

Det betyr at han fikk en strafferabatt på to og et halvt år. Rabatten fikk han i hovedsak fordi han valgte å samarbeide med polititets etterforskere helt fra underslagene ble oppdaget. I sine første møter med politiet skal han også ha tilstått mer enn politiet hadde avdekket.

- Feil straffeutmåling
- Det er måten loven er brukt på ved straffeutmålingen som Murud vil ha vurdert på nytt, sier advokat Anders Brosveet til NTB.

Han mener straffen ikke kan måles ut ved å summere straffen for flere forskjellige forhold på den måten tingretten har gjort.

- Det er ikke i samsvar med Høyesteretts praksis, sier Brosveet.
Muruds forsvarer mener forholdene hans klient er dømt for isolert sett ikke kvalifiserer til mer enn sju års fengsel, og at det ut fra dette utgangspunktet bør gis full strafferabatt på 30 prosent. Det betyr at forsvarerens mål med ankesaken er å få kuttet fengselsstraffen til fem år.
Det er satt av fire dager til rettssaken.