Sikkerhet i en tynn tråd

Det er for kostbart å lage en reserveløsning som kan sikre Oslo S med strøm og samband, sier Jernbaneverket. Problemet er at dette ikke bare er en sak for Jernbaneverket, men for hele hovedstadens og landets sikkerhet. Mer enn 100 millioner kostet brannen i kulverten under Oslo S for noen dager siden har noen funnet ut.

 

Mer enn 80 000 mennesker fikk problemer med å komme til jobb, men det alvorligste var likevel at en rekke viktige institusjoner mistet all data- og telefonforbindelse.

Selv Norges "terrorsentral" ble slått ut.Norges nasjonale kommandosentral for kriser og terroranslag ligger i 5. etasje i Sentrum politistasjon i Oslo. Det var det tyst etter brannen onsdag. Det at en slik sentral er plassert midt i Oslo er en annen sak, men at selv en slik sentral ikke har reserveløsninger virker fantastisk.

Nå synes alle vitale ledninger - om det er lavspent eller høyspent - å ligge i samme kulverten under Oslo S. Brannen slo ut togtrafikken på hele Østlandet - og tusenvis mistet telefon og dataforbindelse.

Det som skjedde er en dramatisk sak som egentlig ikke har fått den oppmerksomhet saken fortjener. Det hele druknet i Terra-skandalen. Men dette er egentlig en langt større skandale. Politikerne og den som har ansvar for landets sikkerhet må sette denne saken øverst på dagsorden. Alle utsagn om at det er for dyrt å gjøre noe med dette må kjennes døde og maktesløse. Her trengs handling - og det raskt.