Behovet for oppgradering er stort langs fylkesveinettet. Illustrasjonsfoto: Tor Arvid Gundersen, Vestfold og Telemark fylkeskommune

475 millioner til rassikring og oppgradering av fylkesveier i Vestfold og Telemark

Vestfold og Telemark fylkeskommune vil bruke 475 millioner kroner på oppgradering av fylkesveier og bruer, og til rassikring i fylket over de neste fem årene.

Over de neste fem årene vil fylkeskommunen bruke 259 millioner kroner på utvalgte oppgraderingsprosjekter på fylkesveiene. 76 millioner kroner skal brukes allerede i 2021.

17. februar vedtok fylkeskommunen hvilke strekninger som blir prioritert.

– Oppgraderingen innebærer mer omfattende tiltak enn ren asfaltering, og disse midlene kommer i tillegg til det allerede vedtatte asfaltbudsjettet, opplyser fylkeskommunen i en pressemelding.

Tiltak på 14 strekninger inkluderer blant annet stabilisering av veggrunnen, forsterkningsarbeider og ny asfalt i ni av fylkets kommuner.

Ni ulike steder i fylket skal sikres mot ras i løpet av de neste fire årene, og det er satt av over 200 millioner kroner til dette arbeidet.

Rassikringene er i vesentlig grad i øvre Telemark, de fleste i Kviteseid kommune, men også i Tokke, Nome og Notodden.

I tillegg blir det rassikring på fv. 3044 i Kveldsvika i Larvik.
Rassikrings-prosjektene inkluderer også et nytt radaranlegg på Heggtveitrøti ved Byrte i Tokke kommune, som skal varsle mot snøskred.

I Kviteseid er det planlagt rassikring både i Eidsborgkleivane; sikring mot snøskred på Bergstøy/Risstøy, litt nord for Byrte; og tre ulike tiltak på fv. 3324 i Fjågesund og på fv 3320 ved Omnes i Tokke kommune.

I tillegg ligger det inne penger til ferdigstillingen av Prestura/Jønjiljo-portalene i Notodden kommune i budsjettet.

Fem broer i fylket skal oppgraderes i løpet av 2021-2022. Arbeidet går ut på å oppgradere aksellast, forsterke og oppgradere bruer, og vil gi bedre framkommelighet for tunge kjøretøy, i tillegg til økt trafikksikkerhet for alle trafikanter.
– De broene som har et stort behov for rehabilitering, forsterkning og oppgradering er Fossing, Nørsterud, Ljostad og Fosstveit bru, heter det i pressemeldingen.

Prosjektene kommer i tillegg til øvrige investeringer på fylkesveier og gang og sykkelveier i fylket.