OMBRUK: Både gulvbelegg og kontormøbler er brukt på nytt i Grønn Byggallianse sine kontorlokaler i Landbrukskvartalet i Schweigaards gate i Oslo.

Innredet «nye» kontorlokaler med gammelt linoleumsbelegg og brukte møbler

– Vi ønsker å vise at det går an å skape attraktive lokaler i eksisterende bygg uten å bytte alt inventar og kjøpe nytt, sier daglig leder Katharina Bramslev i Grønn Byggallianse.

Tirsdag skrev Byggeindustrien om NRK-serien «Sløsesjokket» som viser hvordan tonnevis av kontormøbler fra offentlige bygg kastes hver eneste uke.

– Det er millioner å spare på gjenbruk, mener programleder Christian Strand og gjesten hans, Senterparti-leder, Trygve Slagsvold Vedum.

Ombruk i praksis
Miljønettverket Grønn Byggallianse er blant dem som lever som de prediker. I 2018 flyttet Grønn Byggallianse inn i nye lokaler i Landbrukskvartalet i Greenhouse Oslo, hvor gjenbruk og ombruk er satt i høysetet.

Med 320 medlemmer innen bygg, anlegg og eiendom jobber organisasjonen for at hele sektoren skal bli mer bærekraftig.

Daglig leder Katharina Bramslev forteller at de hadde en klar strategi om å gjenbruke mest mulig da de skulle finne nye kontorlokaler, og at det var viktig å gå foran som et godt eksempel.

– Vi lever i en bruk -og kastkultur som gir unødig sløsing med materialressurser, unødige klimagassutslipp og pengesløsing. Det gjelder ikke minst bygg- og eiendomssektoren som bidrar til en stor andel av totalavfall i samfunnet, sier Bramslev.

Må gå foran
Hun understreker at det derfor er viktig at Grønn Byggallianse og andre går foran og viser vei.

– Vi ønsket å vise at eksisterende bygg har stort potensial for å tilby attraktive lokaler og at man kan skape ettertraktede og særpregende lokaler uten å bytte alt inventar og kjøpe nytt.

Men det var ikke bare møblene de gjenbrukte da de flyttet inn i Greenhouse. Også gammelt linoleumsbelegg ble slipt, polert og gjenbrukt, og en innvendig vegg ble flyttet i stedet for å rive og bygge en ny.

– I tillegg fikk vi tak i et nytt kjøkken og nye hvitevarer som var kastet ut av en enebolig fordi eieren ønsket en annen stil. Vi fikk også laget en ny ventilasjonsløsning som gjorde at vi slapp å kjøpe inn nye rør og ventiler, men heller kunne fjerne nedsenket himling og få større romhøyde, sier hun.

Bramslev og Grønn Byggallianse erfarte imidlertid at det ikke var bare enkelt å skulle administrere en ombygging hvor gjenbruk og ombruk skulle stå sentralt.

– Selve ombyggingen ble tidkrevende og krevde at vi var tilstede nær sagt hele tiden. Da vår interne prosjektleder var på ferie noen dager, opplevede vi at elektrisk utstyr som kunne vært gjenbrukt, ble kastet. Mange håndverkere forventer ikke at leietaker ønsker å ombruke noe som helst og det går derfor i søpla.

Hun forteller at Grønn Byggallianse har vært veldig tilfreds med de nyoppussede lokalene og de løsningene som er valgt.

– Det er lite som minner om «bruktkontor». Samtlige som har vært innom og har sett kontoret er overrasket over at det ikke ser mer «slitt» ut, sier hun.

Kritisk til at mye brukbart kastes
Bramslev er svært kritisk til at det hvert år blir kastet store mengder brukte, men fullt brukbare kontormøbler fra offentlige og private bygg.

– Det er unødvendig sløsing, og jeg tror det dels skyldes manglende omtanke og gjenbrukspraksis hos meglere, interiørarkitekter og håndverkere. De forventer at nye leietakere ønsker noe «nytt og fresht», men her kan en tidlig dialog om muligheter og forventninger hjelpe, sier hun.

Hun peker også på at det kan skyldes at det har vært et manglende godt tilbud av ombrukte møbler, skillevegger, fast inventar og bygningsdeler.

– Her kommer det flere aktører på banen som for eksempel Resirqel som tilbyr brukte byggevarer og materialer, eller Movement som tilbyr brukte kontormøbler og utstyr. Finn.no har jo også et godt tilbud. Vi heier på disse og alle andre som ser dette voksende markedet, sier hun.

Gjøre ombruk trendy
– Hvordan skal man kunne motivere eiere/leietakere til gjenbruk fremfor bruk og kast?

– Vi trenger gode eksempler der folk kan se hvordan ombruk kan bli lekkert, og trendskapere som kan bidra til å gjøre ombruk mer trendy. Det er videre viktig å kartlegge hva man faktisk har.

Hun opplyser at Grønn Byggallianse planlegger å gi ut et tipshefte i ombrukskartlegging i løpet av året.

– De fleste blir skremt når de ser hvor mye de har. Så første bud er å få inventaroversikt, sette pris på det og beregne CO2-avtrykk ved kast.

– Dere har brukt Snøhetta til å designe disse gjenbruksløsningene. Har det lønt seg økonomisk for dere med gjenbruk, eller er det mest for «syns skyld»?

– Vi har både spart penger på gjenbruk av kontormøblene, og samtidig skapt et utstillingslokale for medlemmer for attraktiv og smart ombruk, avslutter hun.

NB! Bramslev opplyser at Grønn Byggallianse for tiden er på leting etter nye lokaler. Årsaken er at byggeier har planer om å rive eksisterende bygg i Landbrukskvartalet i forbindelse med en stor transformasjon av kvartalet. Hun understreker at de har visst at disse lokalene var midlertidige.