Det strammer seg til

Fredag ettermiddag og lørdag formiddag fikk vi en ny tøff påminnelse om at vi slett ikke er over kneika med tanke på koronapandemien. Nå innføres nye strengere tiltak, og for enkelte regioner er nedstengningen nå innen visse områder strengere enn etter 12. mars i fjor. Dette vil selvsagt også påvirke byggenæringen.

Allerede lørdag ble store deler av Oslo-regionen mer eller mindre stengt helt ned. Ikke minst gjelder dette Follo, men strengere krav gjelder nå også for hovedstaden og områdene rundt. Andre nabokommuner sitter også i krisemøter for å diskutere hvordan de skal forholde seg til denne utviklingen. Sannsynligvis vil de strengere reglene spres seg utover større områder på hele Østlandet.

Det er spredningen av den nye muterte britiske koronavarianten som nå bekymrer helsemyndighetene. Og det er det selvsagt også god grunn til. Den skal spre seg raskere enn viruset vi er vant med hjemme, og når denne varianten først har dukket opp her i Norge er det viktig å ta tak raskt for å prøve så godt det lar seg gjøre å hindre spredningen. Vi vet foreløpig ikke hvor mange som har blitt smittet av denne muterte varianten, eller hvor langt smitten har spredt seg. Med så strenge tiltak som nå settes inn er det å håpe man kan klare å stoppe spredningen helt i startfasen. Dagene og ukene fremover vil vise om så er tilfelle.

I mellomtiden må mange nå igjen forberede seg på en ny lock down, noe som vil gi store begrensninger både i jobbsammenheng og i privatlivet. Det vil bli en tøff periode for mange, men det er dessverre ikke så mange alternative valg. I denne perioden er det selvsagt veldig viktig at man er flinke med tanke på smittevern. Dette gjelder også byggenæringens virksomheter, også byggeplassene.

Vi vet foreløpig ikke i hvor stor grad dette vil påvirke byggenæringens virksomheter, men det vil åpenbart har flere effekter, ikke minst i områdene som er hardest rammet. Bruken av hjemmekontor strammes ytterligere inn, byggevarebutikkene i de hardest rammede områdene er nå stengt for publikum, men man får levere til proffene. Smitteverntiltakene på byggeplassene må også få ekstra fokus. På kort sikt vil mye av aktiviteten innen næringen kunne holdes noenlunde oppe, men spenningsmomentet er selvsagt i hvor stor grad vi vil se smitteverntiltakene øke, og hvor langt de rekker. Dette vil være helt avgjørende for langvarige tiltakene vil bli. Blir tiltakene langvarige vil dette selvsagt kunne få mye å si også for driften på byggeplassene, mobiliteten til arbeidskraften, leveranser av byggevarer og så videre. Forhåpentligvis klarer man å slå ned smitten på et tidlig stadium slik at vi kan komme tilbake til en mer normalisert situasjon – men akkurat nå er det mye usikkerhet som preger både landet.