Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Per Jæger om klimameldingen: - Vil gi en hyllest til Nikolai Astrup

– Jeg ble ordentlig glad da jeg leste klimameldingen i helgen, og vil gi en hyllest til statsråd Nikolai Astrup og statssekretær Heidi Karin Nakken. Rejeringen skriver at maskinlesbar dokumentasjon vil spille en nøkkelrolle i å begrense utslipp i byggenæringen, og at de er i gang med dette arbeidet. Dette vil bety mye for både byggenæringen og klimaet, sier Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

I klimameldingen som ble presentert fredag skriver regjeringen at utslipp fra norskproduserte byggevarer er lavere enn fra importerte varer, og at innføring av klimakrav i byggteknisk forskrift vil styrke grønn verdiskaping og konkurransekraften i Norge.

De ønsker i tillegg et felles system for standarder og krav til spesifikasjoner, for at aktører i byggenæringen skal vite hva de skal måle og hvordan.

«Digitalisering, opne data og dokumentasjon som kan lesast av maskiner speler her ei nøkkelrolle. Dette vil krevje endringar i både TEK og dokumentasjonsforskrifta, det vil dessutan krevje eit tet samarbeid mellom myndigheiter og byggjebransjen. Regjeringa er godt i gang med dette arbeidet.», heter det på side 195 i meldingen.

Boligprodusentenes forening har lenge vært en pådriver i arbeidet for bruk av maskinlesbar produktdokumentasjon.

– Jeg er veldig glad for at regjeringen har tatt inn dette. Jeg mener det er det viktigste budskapet i meldingen når det gjelder bygg. Et system med maskinlesbar produktdokumentasjon vil gjøre at bedriftene i næringen kan ta aktive og gode klimavalg, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Kan måle flere egenskaper

– I et slikt system vil byggevareleverandørene ha ansvar for å fortelle om klimaegenskapene til materialene. På den måten kan utbyggere effektivt beregne klimagassutslipp fra bygninger, på samme måte som de kalkulerer økonomi og annet. Systemet kan også brukes til å måle flere egenskaper, så det blir enklere velge produkter som skape gode bygg, legger han til.

Jæger mener imidlertid at det vil ta lang tid før bransjen har slike heldigitale verktøy på plass.

– Dette er ingen «quick fix», men nå har vi et godt grunnlag. Jeg er overbevist om at byggenæringen kan bli veldig gode på klima, men vi må ha verktøyene i bunn for å gjøre gode tiltak. Det får vi nå Vi beveger oss fra å snakke om klimaet til å faktisk gjøre noe, og det er veldig gledelig, sier han.

Ble diskutert på Boligkonferansen

Jæger forteller at statssekretær Heidi Karin Nakken for kommunal- og moderniseringsminister var til stede på Boligkonferansen i oktober. Der deltok hun blant annet i en debatt om maskinlesbar produktdokumentasjon.

– Statsråd Nikolai Astrup har også blitt utfordret på en slik løsning i møte med BNL og flere andre aktører i næringen, og uttalte på Boligkonferansen at bransjen og regjeringen skal finne løsninger i fellesskap. Nå leverer han politikk på dette, og det er ordentlig bra. Dette er rett og slett en hyllest til både Astrup og Nakken. Det er viktig å gi skryt når politikere gjør noe så bra, sier han.