Historien gjentar seg i AF

Det var nok mange som ble noe overrasket da AF Gruppen kunne melde om skifte av konsernsjef onsdag denne uken. Morten Grongstad, med sine 45 år, er ikke akkurat moden for pensjonisttilværelsen og har levert solide resultater gjennom flere år. For ham var det likevel naturlig å påpeke at tiden var inne for å levere stafettpinnen videre til Amund Tøftum.

AF Gruppen trekker ofte frem kultur når de skal fortelle om årsaken til sine resultater. Nettopp denne kulturen med å slippe nye krefter med den riktige bakgrunnen til er noe som synes å ligge tungt inne hos selskapets konsernsjefer. For nå gjentar konsernskifte-historien seg i det børsnoterte selskapet. I 2015 meddelte daværende konsernsjef, og nåværende styreleder i selskapet, Pål Egil Rønn, at han ønsket å fratre og slippe nye krefter til. Han startet i stillingen som øverste leder i selskapet i mai 2007, som da omsatte for rundt fem milliarder kroner.

Han hadde blant annet et fremtidsmål om å passere ti milliarder kroner på topplinjen - altså en dobling av omsetningen fra når han tiltrådte. Det klarte han. Men i september i 2015 varslet altså Rønn at han ønsket å tre til side for å slippe frem Grongstad. Også det noe overraskende for omverdenen. Og 15. oktober 2015 inntok altså Grongstad konsernlederstolen, og i 2016 lanserte han planen om en vekststrategi om å nå 20 milliarder innen 2020. Dette klarte de i fjor. Både Rønn og Grongstad har for øvrig vært påpasselige med å understreke at det aller viktigste selvsagt er bunnlinjen.

Midt i denne kraftige vekstperioden velger altså Grongstad å sende pinnen videre til 41-åringen Amund Tøftum - etter å ha mer enn doblet konsernets omsetning i sin lederperiode. Han mener Tøftum, med 15 års fartstid i selskapet, er den riktige til å lande den videre strategien for selskapet, og planen frem mot 2024. Dette er noe Grongstad skal ha ønsket, og som han selv påpekte: «Dette er ikke en oppgave der man bør gå fra stillingen når du er klar for pensjonisttilværelsen eller vil kunne oppleve å få sparken. Man må se på hva som er riktig for selskapets videre utvikling.» Det skal altså skje planlagt, men mange ville nok vært fristet til å ta noen flere år i sjefsstolen før man skulle forlate selskapet. Men slik virker det altså ikke å være i lokalene i Innspurten 15 på Helsfyr.

Det med kultur kan man jo også si preger kandidatene som har inntatt sjefsstolen i selskapet i nyere tid. Konkret kan man kalle dette Gudbrandsdalkulturen. Nå skal det etter sigende ikke være noe krav, men det ser jo heller ikke ut til å være en ulempe, å ha sine røtter i Gudbrandsdalen. Pål Egil Rønn kommer fra Sør-Fron, Morten Grongstad kommer fra Vinstra og Amund Tøftum kommer fra Gausdal. Den riktige dialekten vil altså være på plass på kvartalspresentasjonene også fremover.