Oppgjørets time

Me too-kampanjen nådde ikke byggenæringen med full styrke da den traff samfunnet rundt oss i 2017. Nå har derimot byggenæringen fått den oppvåkningen den trenger og må gjennom - og oppgjørets time er kommet.

«Ida-historien» er allerede blitt et begrep i byggenæringen, og fortellingen som vi presenterte for noen uker siden har ført til at næringens aktører har våknet opp. «Ida» viste et mot byggenæringen på mange måter ikke har fortjent, men trenger. Nå har flere valgt å fortelle sin historie både til oss i media og internt i virksomhetene. Dermed har snøballen virkelig begynt å rulle, og nå er det faktisk et berettiget håp om at tidene vil endre seg.

Vi tror det nå kan være en god mulighet til at det i en ikke altfor fjern fremtid ikke lenger vil ha noen betydning hvilket kjønn, religion eller seksuell legning du har for å kunne komme inn i byggenæringen og hvilke oppgaver du skulle kunne utføre. Det skulle selvsagt bare mangle. Samfunnet rundt oss har, heldigvis, i stor grad endret seg – selv om vi innen mange områder langt fra kan si vi er kommet i mål. Nå er byggenæringens aktører på full fart med å komme etter.

Man kan selvsagt spørre seg hvorfor denne utviklingen ikke har kommet med full kraft tidligere. Årsaken er nok relativt enkel; vi har frem til nå ikke tatt et virkelig oppgjør med fortiden og holdningene og en kultur som hadde sin storhetstid for noen tiår siden. Byggenæringen har selvsagt endret seg, men man har ikke tatt det nødvendige oppgjøret som tvinger frem de store banebrytende og epokegjørende endringene. Vi velger å tro det kommer nå – det må det gjøre.

Uttalelsene og initiativene som er kommet fra toppene og grunnplanet i næringen, i flere ulike bransjer, tyder på at ting er i ferd med å skje. Nå er dette ikke noe bare man legger inn blant flere viktige punkter i festtalene. Nå kommer det handling bak de fagre ordene. Og det trenger vi. Et slikt krafttak har på mange måter samme betydning som vi ser innen HMS-arbeidet. Det er ikke nok å snakke om dette – man må ta noen grep som endrer tankegangen – hver dag – hele tiden. Og dette vil ta tid, men med de riktige initiativene og at man setter handling bak ordne og kravene - så vil det skje en endring.

Det er meget positivt at en rekke bransjeaktører nå tar tak i denne problemstillingen og løfter den frem. Det fortjener «Ida» og de mange andre som finnes i næringen, men som ikke har ønsket å stå frem. Og dem er det nok dessverre mange av. Det krever et enormt mot å stå frem når man befinner seg i et så lite mindretall. Å stå frem i gruppe når du er alene, er ikke lett for noen. Derfor er det også så bra at ting kan være i ferd med å skje, og at det nytter å si fra.

Og ikke gå i fellen med å tro at dette ikke gjelder din virksomhet. Det at man ikke har hører noe, betyr ikke at det ikke forkomme ting som ikke skal skje. Tenk bare på hvor få som faktisk finnes med en annen bakgrunn enn flertallet på din arbeidsplass.

Vi håper derfor alle nå står frem med sine historier, uansett om det er til en arbeidskollega, sjefen venner eller familie – eller via media. Nå må vi lufte ut alt en gang for alle. Vi må nå få frem hva som er utfordringen og hvor dypt den sitter, slik at vi for alvor kan begynne å fikse problemet. Næringen har dessverre liten mulighet til å utvikle seg og overleve om vi ikke kommer videre.

Og dette er noe næringens virksomheter må jobbe sammen om. Det er gjentatte ganger sagt at man ikke konkurrerer på HMS. Man skal heller ikke konkurrere på likestilling, toleranse og det å jobbe for likeverd. Det er en bransjeoppgave og ikke noe som skal måtte være opp til hver enkelt virksomhet eller organisasjon.

Nå ser hele Norge på oss, og både lederne og vi alle har et enormt ansvar for at dette bli fulgt opp. Mister vi ballen i denne prosessen vi nå er inne i, fortjener ikke næringen at flere ønsker å komme hit for å tilbringe sin fremtid. Nå må vi se til å få frem endringer som gjør oss i stand til å møte fremtiden som den næringen vi skal være. Næringen som skal bygge Norge videre opp og frem. Og vi må begynne med de som allerede har bestemt seg for å satse på bygg og anlegg. Mister vi dem, har vi ikke noen mulighet i kompetansekampen.