Justispolitisk talsperson Petter Eide i SV mener koronaepidemien krever at politiet omprioriterer ressursene slik helsevesenet har gjort. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

SV ber politiet droppe trafikkontroller på grunn av koronakrisen

Justispolitisk talsperson Petter Eide i SV mener koronaepidemien krever at politiet omprioriterer ressursene slik helsevesenet har gjort.

Til Aftenposten sier han at politiet for eksempel kan brukes til smittevernhåndtering, karantenehåndtering, lokale versjoner av portforbud og grensekontroll.

Omprioriteringen bør likevel gjøres for å håndtere lovbrudd som kommer som følge av koronaepidemien.

– Vi venter ny kriminalitet i kjølvannet av epidemien, som økt vold i nære relasjoner, flere overgrep og voldssaker, økt vinningskriminalitet, innbrudd i stengte butikker. Det betyr økte oppgaver for politiet, samtidig som politiet får redusert kapasitet, sier Eide.

Riksadvokaten bekrefter overfor Aftenposten at etterforskning og oppklaring av saker om vold i nære relasjoner fortsatt blir prioritert i den situasjonen som har oppstått.

Justisminister Monica Mæland (H) sier situasjonen endrer seg raskt, men at det er «viktigere enn noensinne at politiet prioriterer å bekjempe vold og overgrep mot barn og annen alvorlig kriminalitet».

Eide i SV foreslår at politiet ikke skal straffeforfølge rusmiljøet, ikke utfører trafikkon­troller, ikke sporer opp ulovlige asylsøkere, men heller flytter politibetjenter fra områder med lite kriminalitet til der det trengs.