Viktig at byggenæringen får gjennomslag for viktige tiltak

Vi har allerede lagt bak oss mange dager i unntakstilstand her i Norge som følge av koronaviruset og konsekvensene av krisetiltakene for å stoppe spredningen av viruset. Dette begynner å få stor innvirkning på næringslivet, og nå ber en samlet byggenæring om gjennomslag for flere konkrete tiltak.

Det er lansert ulike tiltakspakker for ulike deler av næringslivet som er spesielt rammet av koronakrisen. Regjeringen og Stortinget har også iverksatt en rekke tiltak mot disse aktuelle næringene og bransjene, som et ledd i å hindre permitteringer, oppsigelser og konkurser - og rett og slett for å holde hjulene i gang.

Mandag lanserte en samlet byggenæring et sett tiltak i en felles tiltakspakke som er avgjørende for å kunne holde aktiviteten i byggenæringen gående. Det er listet opp flere konkret tiltak som må til for at ikke både de kortsiktige og mer langsiktige konsekvenser av det som nå skjer skal stoppe hele næringen. Det er viktig å huske på at byggenæringen totalt omsetter for over 1.100 milliarder kroner, sysselsetter over 350.000 personer og er landets desidert største distriktsnæring som har en betydelig innvirkning på hele landets økonomi. Verdiskapningen er omfattende, både i de største byene og de minste bygdene rundt om i hele landet. Stopper deler av byggenæringen opp, ved at prosjekter utsettes, stoppes eller at folk slutter å kjøpe inn tjenester og varer innen denne sektoren, vil det få enrom innvirkning på hele landets totale økonomi og vår felles utvikling. Dessuten står man i fare for å oppleve forsinkelser på utbygging av viktige samfunnsinstitusjoner, samtidig som man risikerer at viktige drifts- og vedlikeholdsoppgaver, innen både bygg og anlegg, ikke lar seg gjennomføre.

Vi forventer derfor at både regjeringen og Stortinget umiddelbart setter seg inn i problemstillingen som reises i tiltakspakken fra byggenæringen, og ser på punktene som er listet opp her. Noen burde være enkle å ta tak i, mens andre nok krever noe mer arbeid. Men er det én næring som virkelig blir avgjørende for å kunne holde hjulene noenlunde i gang i dagens Norge, er det nettopp den altomfattende byggenæringen. Den er viktig både når det gjelder sysselsetting og ringvirkningene av dette, men næringens aktører løser hver eneste dag også viktige samfunnsoppgaver som må til for å drifte landet vårt.

Flere av innspillene som trekkes frem er allerede adressert til landets myndigheter, slik at de kjenner til problemstillingen og dermed forholdsvis raskt kan komme på banen med konkrete tiltak. Vi tenker da blant annet på tiltak som sikrer at offentlige oppdragsgivere holder hjulene i gang, sikrer likviditetssituasjonen og rett og slett bidrar til å sørge for at mannskap og utstyr holdes i produksjon. Her må man finne gode og praktiske løsninger som gir en rask effekt slik at vi ikke opplever unødig stans i aktiviteten.

Punktene som nå er spilt inn er også viktige i et litt lengre perspektiv. På et eller annet tidspunkt får vi en situasjon der vi får oppleve at man letter på restriksjonene og kan gå tilbake til en normalsituasjon. Da er det viktig at man har de riktige verktøyene klare slik at man kan komme opp på en vanlig produksjon så raskt som mulig. For da vil etterspørselen etter næringens tjenester bli stor.