Maskinparken med utsyn over Trondheim by. Foto: Arena Skog/Sevin Erik Knoff

Næringsklyngen Arena Skog satser videre

Næringsklyngen Arena Skog går mot et taktskifte. – Etter tre år med gode resultater på landsbasis ønsker bedriftene å satse fem nye år. Allerede nå ser vi virkninger, sier klyngeleder Kjersti Kinderås.

Leder Kjersti Kinderås i Arena Skog klyngen er godt fornøyd med utviklingen. Foto: Arena Skog.

– Noen av de nye mulighetene i klynesamarbeidet er å fore laks med gjær fra trær, Hurtigruten skal fra 2021 gå på biodrivstoff av tre fra Skogn og tre kutter utslipp i bygg med 50 prosent, hevder Kinderås i en pressemelding

Arena Skog er en skog- og trebasert næringsklynge med utgangspunkt i Trøndelag. Medlemsbedriftene har de tre siste årene forsket frem nye produkter som erstatter fossile materialer med fornybare.

Undersøkelser fra Trøndelag Forskning og Utvikling av bedriftene i nettverket, viser at de har økt sin omsetning med 19 prosent i perioden 2015 til 2018, og at verdiskapingen deres har økt med 29 prosent i samme periode (eksklusiv eksportrettet treforedling).

Oppsummert så ansetter medlemsbedriftene flere enn før, de tjener bedre på produktene sine og de utvikler nye produkter som erstatter fossile

– Vi har i flere år forbedret våre prosesser og vi skaper derfor større verdier. Vi har blitt utfordret til å tenke helhet og på sluttbrukerne som skal bo i gode trehus. Kundene er opptatt av miljø og klima, og vi kan tilby klimavennlige bygg, sier Gisle Tronstad, leder av Inntre Kjeldstad.

– At bedriftene i klyngen ser resultatene av arbeidet allerede, er gledelig. Vi er godt fornøyd med utviklingen. Det er viktig at trøndersk industri tjener penger og trygger grønne arbeidsplasser, forteller leder av klyngen Kjersti Kinderås, som har fått oppgaven med å ta klyngen videre

– Vårt fokus framover blir kommersialisering av nye produkter, for å øke verdiskapingen av naturressursene våre som kutter CO2-utslipp. Derfor skal vi arbeide innenfor temaene bruk av tre i urbane omgivelser, høye trekonstruksjoner, ferdigstille fiskefor foredlet av trebasert fiber og trebasert gjødsel, sier Kinderås.