<p>– Byggenæringen er full av spennende jobbmuligheter for jenter, men entreprenørene må bli mye flinkere på å markedsføre seg selv som arbeidsgivere, sier administrerende direktør Ingvild Storås i Baneservice. Foto: Svanhild Blakstad</p>- Jeg var ute av bransjen i flere år, men kom tilbake fordi jeg elsker å jobbe med tre, sier tømrerlærling Marthe Andreassen i Backe Vestfold Telemark - som har bakgrunn som møbelsnekker. Foto. Svanhild BlakstadNCCs konsernsjef Tomas Carlsson. Foto: Svanhild BlakstadBerit G. Petersen, teknisk sjef i Unicon. Foto: Svanhild Blakstad- Vi trenger flere kvinner til å være med og bygge Norge. Med økt mangfold får vi tilgang på talenter fra hele befolkningen og blir mer lønnsomme, sier BNL-sjef Jon Sandnes. Foto: Svanhild BlakstaFra BNLs arrangement "Hva skal til for at kvinner velger byggenæringen?" Foto: Svanhild BlakstadDaglig leder Bjarne Haugland, VA og VVS produsentene, byggmester Kjell Skog og HR-leder Borgar Engeland, Veidekke var blant publikum på BNLs arrangement om kvinner i byggenæringen. Foto: Svanhild BlakstadByggmester Kjell Skog. Foto: Svanhild BlakstadHilde Waage, ny leder i EBA Agder. Foto: Svanhild BlakstadFra BNLs arrangement "Hva skal til for at kvinner velger byggenæringen?" Foto: Svanhild BlakstadBerit G. Petersen, teknisk sjef i Unicon. Foto: Svanhild BlakstadDet var fullt hus på BNLs arrangement om kvinner i byggenæringen. Foto: Svanhild BlakstadStortingsrepresentant Nina Sandberg (Ap) og statssekretær Guro Angell Gimse (H). Foto: Svanhild BlakstadLoveleen Brenna (i front) var møteleder. Foto: Svanhild BlakstadEli Heyerdahl Eide (tv.) er grunnlegger av Ingeborg-nettverket for jenter i rørbransjen. Nettverket jobber for økt rekruttering av kvinner. Her sammen med Hilde Waage, ny regiondirektør i EBA Agder, under BNLs arrangement "Hva skal til for at kvinner velger byggenæringen". Foto: Svanhild Blakstad

– Byggenæringen må gjøre seg mer attraktiv for jentene

Det var smekk fullt på NHO-huset i Arendal onsdag da BNL inviterte til debatt om hva som skal til for å få flere kvinner til å velge byggenæringen.

Bakteppet er at byggenæringen fortsatt kun har 8-9 prosent kvinneandel totalt sett, og kun 2 prosent på fagarbeidersiden. I fjor satte BNL i gang et langsiktig arbeid for sette søkelys på dette og komme opp med konkrete tiltak til hva som kan gjøres for å få rekruttert flere kvinner inn i næringen.

På Arendalsukas tredje dag hadde BNL samlet en rekke kvinner som har valgt byggenæringen som karrierevei, samt politikere og fagforeningstopper og aktører fra næringen.

Utfordrer entreprenørbedriftene

Blant deltakerne i panelet var Ingvild Storås, administrerende direktør i Baneservice. Hun har hatt lederrollen i det statlige entreprenørselskapet i syv år og er en av få kvinnelige toppeledere i entreprenørbransjen. Hun peker på flere årsaker til at kvinnene fortsatt glimrer med sitt fravær i bygg og anlegg.

– Skal vi treffe jentene må byggebransjen og entreprenørene bli mye flinkere til å markedsføre seg og selge inn helheten i bransjen. Det å få lov til å være med å bygge landet og utvikle samfunnet er noe som må kommuniseres mye mer tydelig enn det gjøres i dag. Hvorfor har rådgiverselskapene og de store byggherrene klart å tiltrekke seg mange kvinner, men ikke entreprenørene, spør hun retorisk.

Hun peker på at byggenæringen tradisjonelt har vært en konservativbransje med mye machokultur, men at dette er i ferd med å endre seg.

– For at jentene skal finne byggenæringen attraktiv trenger vi gode rollemodeller, og bransjen må komme tidlig inn i skolen og vise hva den har å tilby unge kvinner i dag, sier Storås – som legger til at hun selv har en datter som starter på bygg- og miljøteknikk på NTNU i disse dager.

Selv trives hun veldig godt som leder av en entreprenørbedrift og har aldri synes det har vært noe problem å være kvinne i en så mannsdominert næring.

– Det er litt på godt og vondt, for som kvinne er man veldig synlig – og spesielt når man er ung og ny i jobben. Men det handler om å se mulighetene og gripe dem, sier hun.

Tømrerlærling Marthe Andreassen i Backe Vestfold Telemark. Foto: Svanhild Blakstad

Fra møbelsnekker via kokk til tømrer

En som har grepet muligheten er 28-årige Marthe Andreassen, som er tømrerlærling i Backe Vestfold Telemark og snart skal avlegge fagprøven. Hun har fagbrev som møbelsnekker, men var ute av yrket i flere år ettersom det var problemer med å få lærlingplass.

– Jeg jobbet som kokk noen år, men kom tilbake til byggenæringen fordi jeg elsker å jobbe med treverk. Jeg trives veldig godt i jobben som tømrer. Ingen dager er like, det er godt miljø og jeg er en del av gjengen. Dessuten har du en jobb å gå til når du er ferdig utdannet, sier Andreassen – som legger til at det også er mange muligheter til å videreutdanne seg..

Helt fremmed med yrket og bransjen var hun dog ikke før hun tok sitt første fagbrev som møbelsnekker.

– Min bestemor jobbet som snekker i 25 år hos Fjerdingstad, så jeg visste det ikke var et «skummelt yrke». Det er mye snakk om at det er så fysisk tungt, men mitt råd til arbeidsgivere er å ikke forskjellsbehandle og ikke tro at jenter ikke klarer oppgavene – for det gjør vi, sier hun.

– Må vise bredden og mulighetene

Berit G. Petersen er teknisk sjef i Unicon og har jobbet med betong siden 1999. Hun har også klare synspunkter på hva som skal til for å øke rekruttering av kvinner inn i næringen.

– For at vi skal tiltrekke oss flere jenter er det viktig for oss som næring at vi greier å vise bredden i jobber og arbeidsoppgaver. Her kan man jobbe med alt fra store prosjekter og strategier, eller bittesmå detaljer hvis man ønsker det. Det må da være mange jenter som kan passe inn hos oss, sier Petersen, som er sivilingeniør og «har betong i hjertet», som hun selv beskriver det.

Hun understreker likevel at god ledelse er alfa og omega for at jentene skal trives og forbli i næringen.

– Vi må selv må utvikle gode ledere og sørge for at jentene har lyst til å jobbe i næringen i hele sin karriere. Man kan bli tiltrukket av et selskap, men har du en dårlig leder orker du ikke være der så lenge, sier Petersen.

- God ledelse er avgjørende for om jentene forblir i byggenæringen, sier Berit G. Petersen, teknisk sjef i Unicon. Foto: Svanhild Blakstad

– Må tidlig inn for å rekruttere jenter

Hilde Waage har nylig tiltrådt som regiondirektør for Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg Agder. Hun er utdannet ingeniør, men har også jobbet som betongfagarbeider og har 25 års fartstid fra bygg og anlegg. Hun har et sterkt engasjement for å rekruttere flere jenter inn i byggenæringen.

– Skal vi nå jentene tidlig nok, må vi inn i ungdomsskolen. Det er også en utfordring at det er få eller ingen kvinnelige lærere på yrkesfag, sier Waage – som også peker på hvor viktig det er med gode kvinnelige rollemodeller.

Waage, som i mange år har vært HMS-sjef i Kruse Smith, sier at også det som skjer på hjemmebane kan ha stor innvirkning på barnas yrkesvalg.

– Foreldre er gjerne de nærmeste rollemodellene, og derfor er det viktig hva vi snakker med ungdommene om rundt middagsbordet hjemme – for eksempel hvordan byggenæringen omtales, sier Waage – som legger til at rekruttering vil bli en av hennes fanesaker i den nye jobben i EBA.

- Rekruttering av kvinner inn i byggenæringen vil bli en av mine fanesaker, sier Hilde Waage, ny regiondirektør i EBA Agder. Foto: Svanhild Blakstad

Deltakerne i debatten var : Jon Sandnes, adm direktør i BNL, Guro Angell Gimse, statssekretær, Arbeids- og sosialdepartementet (Høyre), Nina Sandberg, Utdannings- og forskningskomiteen, Arbeiderpartiet, Hege Espe, forbundssekretær, Fellesforbundet

Ingvild Storås, adm.direktør Baneservice, Tomas Carlsson, konsernsjef, NCC, Berit G. Petersen, teknisk sjef, Unicon, Marthe Andreassen, lærling, Backe