Anders W. Haugen, direktør i Veidekke Bygg Oslo.

Veidekke kutter klimagassutslippene med 74 prosent i Oslo

Veidekkes byggevirksomhet i Oslo innfører nå fossilfrie byggeplasser på alle nye prosjekter. Dette reduserer utslippene av klimagasser med 74 prosent, og utgjør et viktig skritt i retning av helt utslippsfrie byggeplasser.

Ifølge en pressemelding fra Veidekke innebærer endringen blant annet en overgang fra fossilt til fornybart drivstoff.

Bygg- og anleggsbransjen er en stor bidragsyter til klimagassutslipp på verdensbasis, men det er mange tiltak som iverksettes for å redusere utslippene. Veidekke har forpliktet seg til FNs 2-graders mål, og har som målsetting å redusere klimagassutslippene med 40 prosent innen 2030. Nå tas et nytt viktig skritt mot målet om helt utslippsfrie byggeplasser:

- Veidekke er landets største entreprenør, og byggevirksomheten i Oslo omsetter alene for mer enn 4,5 milliarder kroner. Vi tror derfor at vi kan gjøre en forskjell ved å tenke bærekraft og sirkulære løsninger i alt vi gjør, og heretter skal alle våre nye prosjekter være fossilfrie. Det betyr at vi skal prioritere å bruke elektriske maskiner der vi kan, koble oss til fjernvarme om det er mulig og bruke fornybar, fossilfri og sertifisert diesel på våre maskiner, sier direktør Anders W. Haugen i Veidekke Bygg Oslo.

- Vi ser at en overgang til fossilfrie byggeplasser for våre prosjekter i Oslo vil bety en nedgang på nær 3.000 tonn CO 2-ekvivalenter årlig. Dette utgjør en reduksjon på 74 prosent i forhold til 2018-tallene våre. Vi har de siste årene hatt stadig flere prosjekter som har drevet fossilfritt, så vi mener tiden nå er inne til å gjøre dette på alle våre nye prosjekter i Oslo, avslutter Haugen.

Veidekkes lastebiler i hovedstaden kjører allerede fossilfritt, og det jobbes i tillegg aktivt med å redusere avfallsmengdene og transportbehovet til og fra byggeplassene. Gjennom bruk av sirkulære løsninger kartlegges riveobjekter for mulig ombruk og for å redusere leveransene til deponi som vil bidra til å redusere klimagassutslippene ytterligere.