Venstres Ola Elvestuen. Foto: Svanhild Blakstad

Energimeldingen: Enighet om å kutte utslipp fra eksisterende bygg

I forbindelse med behandlingen av Energimeldingen, som avgis av energi- og miljøkomiteen torsdag, har Høyre, Frp, KrF og Venstre blitt enige om et ambisiøst mål for å redusere klimautslippene fra eksisterende bygg.

- Vi har skjerpet energikravene for nye bygg betydelig de siste årene, og dette gir gode resultater, men det er fremdeles et stort potensiale for å energieffektivisere eksisterende bygg, sier komitéleder Ola Elvestuen (V) i en melding til Byggeindustrien.

Målet er å redusere energibruken fra eksisterende bygg med 10 TWh. Det tilsvarer den samlede, årlige energibruken fra hele den norske privatbilparken.

- Dette målet er svært ambisiøst, men det er også mulig å nå med et bredt virkemiddelapparat. For å nå klimamålene er energieffektivisering blant det aller viktigste vi kan gjøre, sier Tina Bru (H).

- I et land som Norge er det stort behov for energi til blant annet oppvarming av bygg, men det er viktig at vi bruker energien så effektivt som mulig. Bedre energieffektivitet vil også føre til besparelser over strømregningen til folk, sier Øyvind Korsberg (Frp).

- Det trengs en rekke forskjellige virkemidler for å nå dette målet, og det vil også gi økt aktivitet i bygg- og anleggsbransjen. Fjernvarme er bare en av mulighetene, og her vil det by seg en rekke muligheter for kreative ingeniører og andre som jobber med bygg og anlegg, sier Rigmor Andersen Eide (KrF).

I komitéinnstillingen står det:

"Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre registrerer at det er et betydelig potensial for energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse og at realisering av dette potensialet krever et mangfold av virkemidler over tid. Disse medlemmer mener derfor det i tillegg til et mål om å redusere energiintensiteten med 30 % innen 2030, bør settes et mål om 10 TWh energieffektivisering i eksisterende bygg."