Ingeniørutfordringen

Landets kommuner står foran utfordrende tider innen mange felt som berører byggenæringen. Et av de store problemene er mangelen på ingeniører.

Kommunene stiller dessverre ofte nederst på lista når gode ingeniører skal inn i arbeidslivet eller når de skifter beite. Tanker om for lite utfordrende oppgaver, for små og lite engasjerende arbeidsfellesskap og ikke minst en lønn som tradisjonelt ligger lavere enn andre sektorer, fører ofte til at kommunene kontinuerlig er på jakt etter viktig ingeniørkunnskap. Dette er et problem som det er vanskelig å gjøre noe med – men som vil bli ekstremt viktig å løse i tiden fremover. Utfordringene står nemlig i kø for mange av landets kommuner.

Kommunene lever ofte under et konstant press på knappe ressurser, mens viktige samfunnsoppgaver skal løses. Stor tilflytting i mange byer og tettsteder fører til press innen mange felt. Dessuten fører klimaendringer til problemer man tidligere ikke hadde i like stor grad. Et utslitt VA-anlegg mange steder har for eksempel problemer med å ta unna de store nedbørsmengdene vi stadig oftere ser på kort tid. Klimaendringer skaper også andre utfordringer for bosetting og næringsvirksomhet. Det er også enorme vedlikeholdsetterslep innen andre felter i landets kommuner – så oppgavene står i kø. Ikke minst er en stadig mer kravstor befolkning også noe som gjør at landets tekniske avdelinger har nok å stri med. Når de ikke får fylt opp de ledige ingeniørstillingene er det vanskelig å få til de ønskede skippertak.

KS presenterte onsdag en rapport, utarbeidet av Rambøll og Agenda Kaupang, som peker på flere punkter rundt hvordan man kan få dekket inn ingeniørunderskuddet rundt om i landets kommuner. Rapporten anbefaler blant annet et mer aktivt kommunikasjonsarbeid overfor studenter for i første omgang å gjøre mulighetene i kommunalteknisk sektor synlige. De peker også på at kommunene må legge til rette for faglige karriereveier og utviklingsmuligheter og etablering av sterkere fagmiljøer. Et viktig punkt er selvsagt også lønnsnivået, der kommunene i dag henger etter. For mange er dette selvsagt et viktig poeng, og har også en sammenheng med disse stillingenes anseelse.

Det er ingen enkel oppgave kommunene har foran seg, men de har selvsagt ikke annet valg enn å forsøke det beste de kan. Mulighetene kan likevel være større nå enn på lenge. Innen olje og gass på Vestlandet sies dyktige ingeniører opp i hopetall og kommune-Norge må definitivt nå kjenne sin besøkelsestid. Mange vil kunne se kommunene som en god mulighet for å fortsatt bli en del av arbeidslivet – noe kommunene selvsagt selv også nok er fullt ut klare over. Det er selvsagt også viktig for kommuenne å vise frem de mange og varierte oppgavene som finnes i denne sektoren - for de finnes det åpnebart mange av - men de er ikke godt nok kommunisert ut.