Foto: Fin Serck-HanssenFoto: Fin Serck-HanssenFoto: Fin Serck-HanssenFoto: Fin Serck-HanssenFoto: Fin Serck-HanssenFoto: Fin Serck-HanssenFoto: Fin Serck-HanssenFoto: Fin Serck-HanssenFoto: Fin Serck-HanssenFoto: Fin Serck-HanssenFoto: Fin Serck-HanssenFoto: Fin Serck-HanssenFoto: Fin Serck-HanssenFoto: Fin Serck-Hanssen

Betongelementprisen tildelt Lie Øyen Arkitekter for Villa Tussefaret

Betongelementprisen for 2014 er tildelt Lie Øyen Arkitekter AS for Villa Tussefaret i Drøbak.

Fakta:

Adresse: Tussefaret 19, Drøbak
Areal: 80 m2
Byggherre: Kamran Shalchian – Tabrizi
Arkitekt: Lie Øyen Arkitekter as
Prosjektledelse: Lie Øyen Arkitekter as
RIB: Opplandske betongindustri AS
Entreprenør: Opplandske betongindustri AS
Montasjeentreprenør: T. O. Bull Montasje AS
Betongelementer: Opplandske betongindustri AS

Bygget er en liten og kompakt enebolig over to plan, med egen utleieenhet. Hvert fasadeelement er utformet som en individuell og skulpturell brikke i et større hele. Dette er tydeliggjort ved at elementinndelingen er tilpasses dører, vinduer og hjørner på en logisk og elegant måte.

For å tydeliggjøre at dette er et betongelementbygg har man valgt elementstørrelser opp mot det maksimale av hva som kan transporteres og monteres på tomten. På den måten uttrykker bygget en enkelhet med sine få elementer, selv om de er inndelt på en asymmetrisk måte. Det er opp til den som betrakter huset å reflektere over hvordan hvert og ett av elementene er utformet, og over hvordan hvert av disse er blitt laget. For å understreke husets karakter er vinduer og dører utført i råaluminium. Dermed er hele fasadeuttrykket skapt med tre materialer, glass, aluminium og betongelementer. Materialiteten i betongelementer og råaluminium får et slektskap ved at de begge er ubehandlede materialer som får en vakker patina over tid.

De ukonvensjonelle overgangene i betongelementene utvendig går igjen I husets interiør, der man finner soner som kobler sammen plan og snitt på en fin måte. Det er i tillegg komponenter av eikefinér i innredningen som ytterligere deler boligens funksjoner opp i underdeler av soner og ulike rom. Innredningen er plassbygget, og tilrettelagt på en så effektiv måte at man får en følelse av at boligen er større enn den faktisk er. Interiøret med sin presise utførelse og høye detaljeringsgrad skaper en opplevelse av noe vakkert og trygt, som kontrast til det grove og robuste betongskillet mellom inne og utemiljø.

Juryens begrunnelse:

«Villa Tussefaret er en unik og nytenkende bolig som utfordrer den konvensjonelle eneboligen gjennom sitt fasadeuttrykk, sin fleksible planløsning og innovative interiørløsninger. Boligen er klart gjennomtenkt og konsekvent gjennomført, fra fasadeuttrykk til de små detaljene i interiøret.

Betongelementene i bygget spiller hovedrollen for det arkitektoniske uttrykket, det at elementene er synlige både ute og inne gjør at man kan lese og forstå husets enkle oppbygging - ingenting er skjult.

Prosjektet viser også innovativ bruk av betongelementer ved utforming, overflater, sammenføyninger og formater på det enkelte element. Den utvendige trappevangen er en flott illustrasjon på dette.

Det varme, presise og lekne interiøret i eik skaper en fin kontrast til den rå betongen.

Tomten er godt utnyttet, der husets plassering i øst og terrengfallet mot vest benyttes til å skjule garasje og tekniske rom. Utsikten over landskapet og fjorden oppnås ved at man har etablert en takterrasse.

Prosjektet er et resultat av en modig prosess og et særlig godt samarbeid mellom arkitekt, byggherre og elementleverandør.

Juryen:

Lars Jårvik
Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF)
Annema Selstrøm
Norske Arkitekters Landsforbund
Trine Amundsen
Norske Arkitekters Landsforbund
Randi Augenstein
Norske Arkitekters Landsforbund
John-Erik Reiersen
Betongelementforningen

På bakgrunn av dette har juryen besluttet at betongelementprisen for 2014 skal tildeles Lie Øyen arkitekter as for arbeidet med Villa Tussefaret i Drøbak.»

Les mer om prisen og utdelingen av utmerkelsen her.