Trine Hisdal

Arkitektene tror på vekst

Arkitektbedriftenes siste konjunkturrapport viser bedre fremtidstro blant lederne av landets arkitektkontorer.

Arkitektlederne har, ifølge konjunkturrapporten større tro på vekst i egen omsetning og økning i antall ansatte. Alle landsdeler og bygningstyper viser oppgang, skriver Arkitektbedriftene i en pressemelding på sine nettsider fredag.

Last ned rapporten her.

Godt tegn for byggebransjen

252 ledere av arkitektkontor over hele landet har svart på den halvårlige konjunkturundersøkelsen fra Arkitektbedriftene og TNS Gallup. Indeksen stiger i september i forhold til forrige måling i februar.

– Arkitektkontorene er først inne i planer og byggeprosjekter, så deres voksende optimisme bør være godt nytt for hele byggenæringen, sier administrerende direktør i Arkitektbedriftene Egil Skavang i pressemeldingen.

Økningen er drevet av at bedriftene rapporterer en økning i ordrereservene, samt en forventing om vekst i antall årsverk i de kommende seks månedene. 34 prosent av bedriftene melder at de har høyere ordrereserve nå enn de hadde for seks måneder siden. Samme andel har nå flere ansatte. Særlig kontorer i Oslo og resten av Østlandet melder om fremgang. Bedrifter på Vestlandet og i Midt-Norge er de eneste som melder om mindre ordrereserver nå enn for seks måneder siden.

Én av tre tror på ansattvekst

Samtlige forretningsområder har, ifølge pressemeldingen, styrket seg. Særlig sektoren for offentlige bygg rapporterer om sterk vekst. Også på Vestlandet har situasjonen blitt noe bedre innen alle markeder, men kun markedet for arkitekttjenester til offentlige bygg har utviklet seg positivt, skriver Arkitektbedriftene.

Forventningene seks måneder frem er mer positive enn negative. Arkitektene har høyest forventinger til markedet for bolig, plan og offentlige bygg, mens kontor fortsatt ligger lavt.

– Hele 31 prosent forventer å ha flere ansatte om seks måneder enn de har nå, sier Skavang.