Arbeidet usikret på tak 16 meter over Oslo (se video)

Etter å ha kjørt liften opp på taket av en fire etasjers bygård i Oslo, klatrer blikkenslageren ut av kurven og jobber usikret på skråtaket. (se video)

Byggeindustrien har i høst fått inn mange bekymringsmeldinger fra byggeplasser hvor det har foregått usikret arbeid i høyden. 2014 ser også ut til å bli et mørkt år med tanke på alvorlige fallulykker i byggenæringen.

Fredag var det en blikkenslageren fra firmaet KB Blikk som klatret rundt på taket i Bernt Ankers gate 4 i Oslo sentrum uten noen form for sikring.

På videoen ser man tydelig at han utfører arbeid i forbindelse med en snøfanger, før han lister seg tilbake i kurven. Bildene viser også at taket var fuktig.

Klart brudd

Daglig leder Stian Kirkeby i KB Blikk bekrefter at det var en av deres arbeidere.

- I korthet har han forklart at han, i forbindelse med sluttføring av en mindre jobb hadde glemt å skru til en skrue til en snøfanger. I stedet for å følge firmaets gjeldende regler for arbeid i høyden, som krever at han skulle utført arbeidet fra liften, valgte han å gå ut på taket i stedet. Som han har forklart det, var det for å slippe å kjøre liften tilbake, sier Kirkeby til Byggeindustrien.

- Dette var et klart brudd på våre gjeldende regler og instrukser. Vi har strengt fokus på HMS-arbeidet i firmaet, og alle ansatte må gå gjennom kurs/opplæring før de får lov å utføre arbeid i høyden, understreker KB Blikk-lederen.

Kirkeby forteller at alle de ansatte har rutiner å forholde seg til i forhold til arbeid i høyden, og må undertegne at de har lest og forstått disse rutinene.

- Vi anser at vi har gode rutiner som sikrer at våre ansatte hele tiden skal være oppdaterte og fokuserte på egen og andres sikkerhet i alt de gjør. Samtidig er det en realitet at vi er prisgitt at den enkelte ansatte er seg bevisst dette ansvaret. I dette tilfellet skjedde det dessverre en glipp, som heldigvis ikke fikk alvorlige følger, legger han til.

Kirkeby forteller at de har pratet med den ansatte og understreket alvorligheten i den feilen som ble begått. De har også forsikret seg om at han har forstått alvoret i situasjonen.

Politiet sjekket

Det var tydeligvis flere som hadde lagt merke til arbeiderne på taket, og noen hadde tipset politiet.

- Vi fikk inn en melding at noen ikke var sikret, og var der for å sjekke forholdene. Vi snakket med folkene der, og etter det mente vi at det ikke var noen fare for å fall ut av liften, sier Roar Hanssen i Oslo-politiet.

Han understreker at politiet ikke fant noe klanderverdig da de var der.