Vintervakre Azalea

En blomstrende Azalea er noe av det vakreste du kan hvile øynene på. De perfekte, glinsende blomstene kan være både enkle og doble.

Du får Azalea med hvite, røde, rosa, lilla eller tofargede rosa og hvite blomster. Vil du ha noe ekstra som gjør mye ut av seg, finnes det både oppstammede og søyleformede Azaleaer i salg.

Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) sier: - En oppstammet Azalea i inngangspartiet blir et blikkfang som gir både deg og gjestene en varm velkomst. Passer du på å holde Azalean fuktig, vil den blomstre til langt ut i januar.

Økt popularitet
Etterspørselen etter Azalea har økt i de siste årene, og i Norge produseres det i år ca 800.000 planter.

Før var dette en ren juleblomst, men nå selges den fra oktober til ut i januar. Tradisjonelt har det vært den røde fargen som har solgt mest til jul, men nå selges det mer og mer Azalea med hvite og lilla blomster.

Det latinske navnet til Azalea er Rhododendron simsii, og som navnet viser er dette en nær slektning av Rhododendron-buskene vi har i hagene våre. Denne arten av Rhododendron klarer ikke vinteren hos oss, derfor har vi den i stedet inne som en vakker stueplante.

Slik får du Azalea til å vare
Når du kjøper Azalea i butikken skal bladene være struttende og friske, og jorden skal være fuktig!

– Dette er det viktigste å passe på, sier OBP. Azalea takler en full uttørking dårlig. Den kaster lett knoppene, så pass godt på at planten får nok vann. Jevn fuktighet og en lys plassering hvor det ikke er for varmt, er hemmeligheten bak å lykkes med Azalea.

Du trenger ikke gi gjødsel til Azala før blomstringen er ferdig og planten begynner å vokse utpå nyåret. Når det blir varmt nok om våren kan du sette planten ut i hagen. Sett den i halvskygge slik at den ikke tørker ut, og gjerne i surjordsbedet sammen med andre Rhododendron.

I løpet av sommeren vil Azaleaen danne nye knopper. Ta inn planten om høsten og nyt nye vakre Azalea-blomster.