Utbrudd av planteskadegjøreren heksekost i eple

Det er påvist heksekost i produksjonen ev epletrær hos Fjeld Hagebruk i Buskerud. Heksekost på eple er en skadegjører som kan gjøre store kvantitative og kvalitative skader på epler.

Mattilsynet følger opp med tanke på å hindre smittespredning, og på sikt kunne eliminere sykdommen fra norsk fruktproduksjon.

Om funnet
I september gjennomførte Mattilsynet en produksjonskontroll hos Fjeld Hagebruk. Det ble under kontrollen observert heksekostlignende symptomer på flere unge trær av Gravenstein. Det ble tatt ut en prøve og sendt til analyse for heksekost på eple. Prøven ga positivt utslag.

Det ble også tatt ut prøver fra trær med heksekostlignende symptomer av sorten Quint og av grunnstamme M9. Begge disse prøvene viste svake positive utslag.

Mattilsynet har fattet hastevedtak om omsetningsforbud og varsel om destruksjon av alle epletrær på produksjonsstedet.

Første påvisning av heksekost på eple hos Fjeld Hagebruk
Mattilsynet har hatt årlige tilsyn av produksjonen av epletrær hos Fjeld Hagebruk. Det har tidligere ikke vært påvisning av heksekost på eple. Dette er likevel ingen garanti mot at skadegjøreren ikke har vært til stede. Det kan begrunnes i skadegjørerens kompleksitet. Heksekost i eple kan være i treet uten at det vises noen symptomer.

Virksomheters plikt til egenkontroll og meldeplikt
Mattilsynet anmoder virksomheter som har mottatt epletrær fra Fjeld Hagebruk AS for videre omsetning, om å foreta en ekstra grundig egenkontroll av trærne for symptomer på heksekost. Enhver mistanke til symptomer på heksekost på eple skal meldes til mattilsynet.

Situasjonen følges videre opp av Mattilsynet.