Planter som tåler nordavind

Jeg trenger hjelp for å finne planter som tåler å bli plassert mot nord og som får litt "juling" av nordavinden. Jeg bor i Nord-Norge.

Jeg kunne tenke meg noen planter som er plantet i kasser/potter. Finnes det planter som er så hardføre? På forhånd tusen takk!

Hilsen Ingjerd

 

Hei Ingjerd

I utgangspunktet er det ingen god idé å skulle ha busker/planter i kar og potter, da det kreves både isolering, frostfrihet og ekstra næringstilførsel.

Men jeg ser ditt problem og vil foreslå for deg at du planter f eks (Aruncus dioicus). De blir 80-100 cm høye og får fine hvite blomster samt har fint bladverk. Om vinteren visner de ned og kommer igjen neste vår.

Når de først kommer om våren, går det fort og plutselig har du en stor busk! Skogskjegg liker fuktig jord og tåler mye skygge. Den kan deles når den blir for stor. Ellers er den herdig til vår øverste sone H8 og er vindsterk.

Hvis du er på jakt etter mer blomstrende planter vil jeg anbefale deg å prøve Storkenebb (alle typene av Storkenebb er herdige t.o.m. sone H7, bortsett fra Høststorkenebb "Rose Clair")

Håper du kan bruke noen av forslagene mine og jeg ønsker deg lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen