Hageeksperten svarer om naturtomt

Hage.no's hagekspert Marit Næss Jørgensen får mange spørsmål om naturtomt og hyttehager. Vi bringer her et lite utvalg om temaet. Flere svar finner du ved å søke i vår rikholdige svar-base.

Spørsmål og svar-spalten på hage.no har stor pågang. Spørsmål om alt fra plantetips, valg av hekk, beskjæring, gjødsling, mose, skadedyr etc besvares fortløpende av hage.no's ekspert Marit Næss Jørgensen.

Svarene publiseres på våre nettsider slik at de blir tilgjengelige for alle.

I ukene fremover vil ta for oss ulike temaer som hun har besvart i våre spalter, slik som hekk, hyttehage/naturtomt, frukt og bær, plantetips etc. Kanskje du finner svar på akkurat ditt hagespørsmål?

Husk at du også kan søke på stikkord og få en samlet oversikt over alle svar som er publisert.

I denne artikkelen tar vi for oss hyttehage/naturtomt.

­

1000 m.o.h.
Vi har hytte i fjellbjørkas rike. Har du tips til hvordan vi kan pynte opp rundt hytta og terrassen på 30 kvm, uten å skremme naturen rundt oss? Hva kan vi gjøre, og hva bør vi ikke gjøre?

Svar: Hvis dere kan, ville jeg satt opp en skigard rundt tomta, og supplert med stein, kanskje skifer på sitteplasser/utsiktsplasser utenom terrassen.

Ellers ville jeg satset på bekkeblom og myrull, hvis det er våte områder. I tilleg kan du spe på med diverse typer storkenebb, prydsvinerot, prestekrager, lyng og blåklokker (naturlige) i tillegg til rabarbra, som sammen med en busk eller to av alperips og ullvier vil skape en naturtomt som ikke er jålete, men kan gli inn i miljøet.

Hvis dere ønsker litt le rundt terrassen, kan dere f eks forsøke med Skogskjegg, som visner ned hver høst og kommer hver vår. Blir ca. 1 m høy. Hvis dere kan få hvitveis og blåbær/multer og tyttebær til å vokse i lune kroker, ville det være hyggelig.

Staudebed ved kysten
Har en sørvendt, solrik, vindbar fjelltomt ut mot havet på Hvaler. Fjellet er rød granitt, surt med andre ord. Naturlige fordypninger i fjellet inviterer til å lage små staudebed. Areal 1 til 2 kvm, dybde 30 cm og mindre.

Hva slags jord bør fylles i gropene? Tar gjerne tips til plantevalg.

Svar: Du bør titte litt etter hva slags jord som finnes i nærheten av hytta og kjøpe alminnelig hagejord og blande med den stedsegne jorda. Jeg tror det vil gi best resultat.

På 30 cm dybde og med saltholdige vinder og varme, ville jeg forsøkt meg på Fjørekoll eller strandnellik (Armeria maritima), Krypklokke (Campanula portenschlagiana), Sildrer (Saxifraga spp.), Alpesøte (Gentiana acaulis), Vårsøte (Gentiana verna), Kinasøte (Gentiana sino-ornata) eller Sølvbergknapp (Sedum spathulifolium).

Du må selv slå opp disse plantene i en plantebok eller på nettet, slik at du ser om det er noe som passer inn i terrenget. Jeg håper du finner noe du liker blandt forslagene.

Skrånende hyttetomt
Vi har kjøpt en hytte ved Tyrifjorden. Hytta er nordvendt og ligger på to mål skrånende naturtomt ned mot fjorden. Vi ønsker å rydde opp litt på tomten og få ned høye busker og trær, slik at vi får fullt utbytte av utsikten. Vi er på jakt etter en hurtigvoksende og godt dekkende markkryper som kan trives i skrinn jord i skråninger. Har du noen tips?

Svar: Nå sier du ikke så mye om hvilke typer planter du vil ha, og siden det finnes flere alternative typer og størrelser/ høyder, nevner jeg noen relativt lave markdekkere og så håper jeg noen av de tilfredsstiller de ønskene du har. Husk å ta høyde for lysforholdene hvis du vil veksle med forskjellige planter.

• Flere typer lave Spirea eller Dokkerose, Flikkranstopp eller Potentilla. Disse er løvfellende og alle med blomster.

• Krypbuskfuru, Krypeiner eller Småbiota. Disse er vintergrønne. Småbiotaen får litt kobberfarge om vinteren men grønner til igjen om våren.

• Storkenebb, Hvitveis, Prydgress av forskjellige slag, Kryptimian, Puter, Bergknapp i forskjellige typer eller Jonsokkoll. Dette er stauder som kommer igjen år etter år og vokser utover på marken.

Fjellplanter / blomster på 970 m.o.h.
Vi har en hytte på fjellet som ligger ca. 970 moh. Hva kan vi plante her?

Svar: Jeg synes dere skal forsøke å lokke inn naturplanter som blåklokker, prestekrager, syre, Storhjelm, Mjødurt, Geiterams, masse forskjellige strå, forskjellige typer vierbusker, og så vil jeg mene at Storkenebb også kan fungere her.

Husk at det kan være kjempehyggelig hvis dere klarer å få laget et lite vannspeil. Det vil lokke til seg både insekter (pollinering), fugler og dyr ellers.

Så høyt oppe er det naturens valg som kler omgivelsene best, ikke våre danderte villaplanter. Lykke til med fjellhagen!

Les også: Hageeksperten svarer om hekk

Har du et spørsmål om hage og uterom? Send inn ditt spørsmål her og få svar på hage.no.

Artikkelen har tidligere vært publisert i det offisielle messemagasinet til Hagemessen 2012.